Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Πώς να ντύνετε τα μικρά παιδιά στο κρύο – συμβουλές χειμερινής ένδυσης

Οι γιαγιάδες πάντα έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να ντύνονται σαν το κρεμμύδι. Τίποτα σοφότερο από αυτό, αλλά με δύο εσωτερικές στρώσεις υφάσματος στο κρύο, πλην του πανωφοριού. Αυτή ήταν πάντα η καλύτερη λύση για την προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού στην εξωτερική. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω τον χειμώνα όπως και το καλοκαίρι, αλλά τους πιο κρύους μήνες είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να κάνουν ένα διάλειμμα σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη από την εξωτερική και να επιστρέφουν, αφαιρώντας ή  προσθέτοντας στρώσεις υφασμάτων ανάλογα. Εδώ είναι που το ντύσιμο του παιδιού σαν το κρεμμύδι έχει τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία, που δεν είναι καλές για το παιδί ή για τον ενήλικα.

Τι ύφασμα να επιλέξω για τα παιδιά;

Ο νούμερο ένα κανόνας είναι να επιλέγετε είδη από φυσικά υφάσματα. Το βαμβάκι και το μαλλί είναι υλικά που διατηρούν φυσικά την θερμότητα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Τα συνθετικά υφάσματα, από την άλλη, διαχέουν τη θερμότητα από την μία πλευρά και δεν την αφήνουν να αναπνεύσει από την άλλη. Έτσι το δέρμα του μωρού παραμένει υγρό και αυτό μπορεί να είναι η αιτία του η μύτη να χάσει την ρύθμιση της θερμοκρασίας και να συμφορηθεί αντανακλαστικά.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, χρειάζεται να σχετίζονται με τον έξω κόσμο. Το να «κλείνονται στην γυάλα» κατά τους κρύους μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο του χαρακτήρα τους. Επιπλέον, το να είναι σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει πολύ το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όταν σχετίζονται με τους ανθρώπους. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, λοιπόν, ότι τα παιδιά που βγαίνουν περισσότερο αρρωσταίνουν λιγότερο!

Είναι απαραίτητο να μην καλύπτονται πολύ τα παιδιά. Το αντίθετο θα μπορούσε αφενός να τα κάνει να ιδρώσουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και αφετέρου να τα κάνει να συνηθίσουν σε θερμοκρασίες που θα τους κάνουν ως ενήλικες να είναι ευαίσθητοι στο κρύο. Σκεφτείτε επίσης ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των τριών ετών κινούνται περισσότερο από τους ενήλικες, τρέχουν, παίζουν και κατά συνέπεια έχουν τη φυσική τάση να ιδρώνουν περισσότερο. Όταν αγγίζετε τα χεράκια και τα πόδια του παιδιού σας, είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να είναι κρύα. Το πραγματικό σημείο αναφοράς για να καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν κρυώνει είναι η κοιλιά του. Αν είναι ζεστή σημαίνει ότι, παρά τα κρύα χέρια, πόδια και μύτη, αισθάνονται καλά. Το μάλλινο σκουφάκι δεν πρέπει να λείπει, αλλά τα γάντια μπορούν να αφαιρεθούν εάν δεν είναι πραγματικά απαραίτητα. Τα παιδιά πρέπει να αγγίζουν τα πράγματα περισσότερο από τους ενήλικες, γιατί τα χέρια τους είναι σαν «δεύτερο μάτι».

Πως να ντύνετε τα βρέφη τους πιο ψυχρούς μήνες

Στις πρώτες 10 μέρες της ζωής τους πρέπει ακόμα να συνηθίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να την προσαρμόσουν στον έξω κόσμο, μετά συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι ενήλικες. Αυτά που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν είναι το μάλλινο σκουφάκι, τα γάντια και οι κάλτσες. Δεν χρειάζονται παπούτσια. Σκεφτείτε επίσης ότι το καροτσάκι κρατά ήδη την θερμότητα από μόνο του, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε πολύ το μωρό. Δώστε του ελευθερία κινήσεων και κυρίως αφήστε το να αναπνεύσει. Το να νιώσει λίγο τον κρύο αέρα στην μύτη του δεν θα το βλάψει. Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται τόσο στο κρύο αλλά στον κρύο άνεμο. Αν φυσάει ιδιαίτερα και το καρότσι έχει το δικό του κάλυμμα, δεν χρειάζονται επιπλέον κουβέρτες ή παπλώματα ή το «φάσκιωμα».

Ποια ρούχα να διαλέξετε λοιπόν για τα βρέφη;

Χνουδωτό ύφασμα, βαμβακερά φορμάκια κι ο σάκος, εν ολίγοις, είναι ρούχα που ανοίγουν εύκολα κι επιτρέπουν στο παιδί την ελευθερία κινήσεων.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο