Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Νηστίσιμο τσουρέκι vegan (χωρίς γάλα, αυγά και βούτυρο) – μαλακό και ελαφρύ σαν αφρός!

439959788 7135799123192481 8506026804647926978 n

Στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας (Μ. Τετάρτη), επέστρεψα σπίτι σκεπτόμενος να γλυκάνω την ιδέα του πόνου των ασθενών μου και του ελλιπούς χρόνου μου με μια γλυκιά συνταγή για όλους. Ποτέ δεν πίστευα ότι ένα γλυκό με όλα αυτά τα «χωρίς» θα ήταν τόσο νόστιμο και μαλακό! Μπορείτε να το γεμίσετε με ό,τι θέλετε (σταφίδες, σμέουρα, φρούτα αποξηραμένα) ή να το φάτε απλά έτσι, γιατί σας διαβεβαιώνω ότι είναι ακόμα το ίδιο νόστιμο!

Δυσκολία: μέση
Κόστος: οικονομικό
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Ζύμωση: 3 ώρες 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μέθοδος μαγειρέματος: Φούρνος

Συστατικά
125 g αλεύρι 00
125 g αλεύρι Manitoba
125 ml Νερό
30 ml Σπορέλαιο
50 γρ Ζάχαρη
12 g φρέσκια μαγιά μπύρας
1 λεμόνι (ξύσμα)
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. κακουλέ
2 γρ. μαστίχα

Παρασκευή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμάσετε το τσουρέκι είναι να διαλύσετε τη μαγιά μπύρας σε ελαφρώς ζεσταμένο νερό.

Χτυπάμε σε γουδί τη μαστίχα και το κακουλέ με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής, να γίνουν σκόνη.

Στη συνέχεια σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό με τη μαγιά, τη μαστίχα, το κακουλέ και το μαχλέπι.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο ξύσμα ενός λεμονιού.

Στη συνέχεια ζυμώστε τα πάντα μέχρι να έχετε μια μη κολλώδη, λεία και ομοιογενή ζύμη.

Σε αυτό το σημείο σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί (θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες).

Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει καλά, την τοποθετούμε σε μια σανίδα ζαχαροπλαστικής και την κόβουμε σε 6 πάνω-κάτω ίσα κομμάτια.

Στη συνέχεια, πάρτε ένα κομμάτι, απλώστε το με τα χέρια σας, διπλώστε τις γωνίες προς το κέντρο και στη συνέχεια τυλίξτε το πάνω του, δημιουργώντας έτσι ένα καρβελάκι.

Επαναλάβετε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα για plumcakes και τοποθετούμε μέσα τα έξι ψωμάκια.

Σκεπάζετε τη φόρμα με ένα πανί και αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.

Όταν η ζύμη φτάσει στην άκρη του ταψιού, ανάβουμε το φούρνο στους 175° στη λειτουργία των αντιστάσεων.

Αλείψτε την επιφάνεια του τσουρεκιού με λίγο γάλα σόγιας και ψήστε στους 175° για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).

Βγάζουμε από το φούρνο και καλύπτουμε την επιφάνεια με μπόλικη ζάχαρη άχνη!

Μπορεί να διατηρηθεί μαλακό για περίπου 2 ημέρες κλειστό σε αεροστεγές δοχείο ή μπορεί να καταψυχθεί!

WhatsApp Image 2020 04 29 at 19.42.27 2

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο