Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Δευτέρα 14/08/2023

Παρά το ότι η συντομευμένη αντιβιοτική θεραπεία σε ενήλικες για ουρολοιμώξεις είναι πλέον το πρότυπο περίθαλψης, τα διαθέσιμα δεδομένα στον παιδιατρικό πληθυσμό εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και αντιφατικά.

Στο παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο οι συγγραφείς του σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαΐου 2012 και Αυγούστου 2019 σε δύο σημαντικά Κέντρα των ΗΠΑ, ανάλυσαν την αποτελεσματικότητα της βραχυπρόθεσμης από του στόματος αντιβιοτικής θεραπείας (5 ημερών) έναντι της τυπικής θεραπείας (10 ημερών) σε παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 10 ετών με μη επιπλεγμένη ουρολοίμωξη.

Στη συνέχεια, συμπεριέλαβαν 664 παιδιά που εμφάνισαν κλινική βελτίωση μετά από 5 ημέρες θεραπείας, τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα που συνέχιζε να παίρνει αντιβιοτικό μέχρι και τη δέκατη ημέρα και στην άλλη που συνέχισε με εικονικό φάρμακο. Κατά την παρακολούθηση 11-14 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, επιμονή της συμπτωματικής ουρολοίμωξης παρατηρήθηκε σε 2 ασθενείς μεταξύ αυτών που έλαβαν τυπική θεραπεία (0,6%) και σε 14 ασθενείς με θεραπεία μικρής διάρκειας (4,2%). Επίσης η παρουσία ασυμπτωματικής βακτηριουρίας ή θετικής καλλιέργειας ούρων ήταν πιο συχνές στην ομάδα της μικρής διάρκειας. Δεν ήταν αντίθετα σημαντικές διαφορές στην παρακολούθηση εξ αποστάσεως 1 μηνός όσον αφορά στην υποτροπή της ουρολοίμωξης, τις ανεπιθύμητες ενέργειες ή στον εντερικό αποικισμό με ανθεκτικά μικρόβια. Παρά το ότι μεγαλύτερη είναι η αποτελεσματικότητα της τυπικής θεραπείας, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι, δεδομένου του μειωμένου ποσοστού αποτυχίας της θεραπείας βραχείας διάρκειας, η τελευταία μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια λογική επιλογή σε παιδιά με ουρολοίμωξη που παρουσιάζουν σαφή κλινική βελτίωση στις 5 ημέρες.

Short-Course Therapy for Urinary Tract Infections in Children: The SCOUT Randomized Clinical Trial

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο