Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Δευτέρα 09/10/2023

1. Το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 2023 απονεμήθηκε στους Katalin Karikó και Drew Weissman, τους επιστήμονες που ανακάλυψαν πώς να τροποποιούν τα μόρια mRNA, μια τεχνολογία που κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της Covid-19. Αυτή η τεχνολογία, όπως διευκρινίστηκε από την επιτροπή που είναι αρμόδια για την απονομή των βραβείων Νομπέλ, μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε μια από τις χειρότερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία της σύγχρονης εποχής. Χάρη σε αυτούς, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί και ο κόσμος άνοιξε ξανά τα σύνορά του. Η Karikó και ο Weissman επιδίωξαν επίμονα την ιδέα τους ότι τα μόρια mRNA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς για δεκαετίες, κυρίως στην ανοσοθεραπεία κατά των καρκίνων. Οι δύο ερευνητές δεν τα παράτησαν ποτέ, παρά τον γενικό σκεπτικισμό της επιστημονικής κοινότητας, η οποία θεώρησε αυτή την ιδέα μη πρακτική.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του βραβείου Νομπέλ της Ιατρικής που απονέμεται μια ανακάλυψη που συνδέεται με τα εμβόλια. Η τελευταία φορά ήταν το 1951, όταν ο Max Theiler βραβεύτηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό.

Ένα ενδιαφέρον πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, τα τελευταία εξήντα χρόνια, ο μέσος χρόνος μεταξύ της ανακάλυψης και της αναγνώρισης του βραβείου Νομπέλ έχει διπλασιαστεί. Για την Ιατρική ο μέσος όρος είναι τα 26 χρόνια, ενώ για τη Χημεία είναι ακόμη και τα 30 χρόνια. Αυτό δείχνει πόσο η επιστημονική έρευνα απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και υπομονή.

kariko weissman 3 2 1

Discoveries concerning nucleoside base modifications that enabled the development of effective mRNA vaccines against COVID-19

2. Είναι όλες οι περιπτώσεις φτωχής βλεμματικής επαφής ενδεικτικές αυτισμού; Όπως μας παρουσιάζει το παρακάτω ενδιαφέρον κυκλικό διάγραμμα οι οφθαλμικές παθήσεις καταλαμβάνουν το 21% του πληθυσμού μελέτης (κάπου εκεί ανάμεσα το 1% αφορά και το ρετινοβλάστωμα!), με αποτέλεσμα να χρειάζεται να έχουμε υψηλή εγρήγορση και πρόνοια για τον έλεγχο της όρασης μέσα και από την αναζήτηση της ρόδινης ανταύγειας σε φωτογραφίες κατά την ανάπτυξη του παιδιού.

Εικόνα1

Causes of poor eye contact in infants: a population-based study

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο