Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Τροφή και πνιγμονή: πώς να προστατέψετε το παιδί σας

tagli sicuri svezzamento 950x545

Ο κίνδυνος πνιγμού από το φαγητό είναι υψηλός τόσο στα βρέφη όσο και στα μεγαλύτερα παιδιά: ακολουθούν κανόνες και συμβουλές για την πρόληψή του.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΡΟΦΙΜΑ;

1. Ανατομία: η περιοχή πίσω από τη γλώσσα είναι σαν χοάνη: φαρδιά στην αρχή, μετά γίνεται πολύ στενή (η τραχεία έως 4 ετών έχει διάμετρο 4-6 mm, 8 mm από 4-8 ετών, 10 mm 8-10 χρονών).

2. Μάσηση: οι ενήλικες πιστεύουν ότι το παιδί μαθαίνει αυτόματα να μασάει μόνο του και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν έχει γομφίους, δεν θα υπάρχουν άλλα προβλήματα ή κίνδυνοι. Στην πραγματικότητα, όπως και σε πολλές άλλες πτυχές στην ανάπτυξή του, το να μασάει καλά μαθαίνεται, δηλαδή μόνο αν το διδάξει κάποιος, επομένως χρειάζεται εκπαίδευση, χρόνος και επαναλήψεις από την πλευρά του γονέα-φροντιστή για να αποκτήσει σωστά αυτή την καλή συνήθεια.

3. Απρόβλεπτες συμπεριφορές: ενώ τρώει, το παιδί έχει συχνά ξαφνικές και απρόβλεπτες συμπεριφορές: κινείται, γυρίζει στο καρεκλάκι, μπορεί να έχει επεισόδια κλάματος ή γέλιου, που τροποποιούν την κανονικότητα της αναπνοής και της κατάποσης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

1. Σκληρά τρόφιμα όπως: κρούστες ψωμιού, καρότα, οι βολβοί, τα μήλα, αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι καραμέλες.

2. Ολισθηρά τρόφιμα όπως: σταφύλια, ντοματίνια, ελιές, κεράσια.

3. Ινώδεις τροφές όπως κρέας, αλλαντικά, τα λουκάνικα της Φρανκφούρτης.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΝΙΓΜΟΥ;

1. Διδάξτε να μασάει: από τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το δικό σας φαγητό, προσφέρετε δείγματα μαλακής, θρυμματισμένης τροφής, μεγέθους μικρότερου από μισό εκατοστό και προσφέρετέ το λίγο τη φορά. Η λέξη «μάσηση» πρέπει να συνοδεύεται από το μορφασμό (μασάς καθαρά και αργά) και από το θόρυβο των δοντιών. Αυτή η πρακτική πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που δίνετε κάτι στερεό ως συνήθεια και πολλές φορές την ημέρα κατά την περίοδο του απογαλακτισμού.

2. Τρώτε μόνο ενώ κάθεστε: να είστε σταθεροί και συνεπείς στον κανόνα ότι τρώτε ενώ κάθεστε στο τραπέζι ή το παιδί σε παιδικό καρεκλάκι: μην τρώτε ξαπλωμένοι, μην τρώτε ενώ παίζετε, μην τρώτε ενώ περπατάτε, μην τρώτε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, δεν τρώτε στο αυτοκίνητο.

3. Δώστε το καλό παράδειγμα: πρέπει να δώσετε ένα παράδειγμα ότι τρώτε μόνοι σας μασώντας αργά ενώ κάθεστε στο τραπέζι χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο (πχ τηλεόραση), τα παιδιά μας παρακολουθούν και μαθαίνουν από τη συμπεριφορά μας!

4. Κρατήστε μακριά παιχνίδια και επικίνδυνα αντικείμενα όπως ψιλές μπαταρίες, κοσμήματα, φουσκωμένα και ξεφούσκωτα μπαλόνια, πλαστικές σακούλες και πλαστικά καπάκια. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια δεν έχουν μικρά, λεία και στρογγυλά μέρη που αποσπώνται. Τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός της ακτίνας εγγύτητας ενός μικρού παιδιού έως 4 ετών και που δεν επιβλέπεται πρέπει να έχουν διάμετρο όση η εσωτερική διάμετρος του χαρτονιού του ρολού του χαρτιού κουζίνας.

Οι υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι γονείς πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών. Σε πολλές πόλεις, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, για παράδειγμα, διοργανώνει μαθήματα βασικής παιδιατρικής ανάνηψης στα οποία είναι χρήσιμο να συμμετάσχετε για να μάθετε πώς να ασκείτε ελιγμούς κατά του πνιγμού και ανάνηψης για βρέφη και παιδιά.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πρώτων Βοηθειών

370468623 6199072233531846 2432915348369359030 n

Θωμάς Παπαλεξανδρής

Παιδίατρος

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο