Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για ένα δεύτερο παιδί;

Για να ολοκληρωθεί η οικογενειακή εικόνα, πολλοί γονείς αποφασίζουν να κάνουν δεύτερο παιδί. Η κατάλληλη στιγμή για να το βάλουν στο πρόγραμμα – αμέσως μετά την άφιξη του πρώτου ή λίγα χρόνια αργότερα – εξαρτάται από τις επιθυμίες και την προσωπική τους κατάσταση.

Καλύτερα τέσσερεις!

Για πολλούς, η ιδανική οικογένεια εξακολουθεί να είναι αυτή που αποτελείται από μητέρα, πατέρα και δύο παιδιά. Δεν είναι λοιπόν ασυνήθιστο που, λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού, οι γονείς αρχίζουν να σκέφτονται το δεύτερο. Πολλοί, ωστόσο, αισθάνονται κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για να το “βάλουν στα σκαριά”. Υπάρχουν ζευγάρια που αποφασίζουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατό. Άλλοι, από την άλλη, προτιμούν να κάνουν ένα διάλειμμα για να τους επιτραπεί να μεγαλώσουν το πρώτο τους παιδί και μετά να ξεκινήσουν μια νέα περιπέτεια λίγα χρόνια αργότερα.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η ιδανική στιγμή για να προγραμματίσετε ένα δεύτερο παιδί εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Χωρίς να χάσετε τις επιθυμίες σας, πριν ξεκινήσετε μια νέα εγκυμοσύνη, θα πρέπει να σταθείτε και να σκεφτείτε την προσωπική σας κατάσταση και τα σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια.

Παράγοντες

Ηλικία: Αν κάνατε το πρώτο σας παιδί γύρω στα 35 και θέλετε να κάνετε άλλο ένα, καλύτερα να μην το καθυστερήσετε πολύ. Μάλιστα, με την ηλικία, η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται.

Οικονομική πτυχή: αν ήδη δυσκολεύεσθε να τα βγάλετε πέρα ​​με ένα μόνο παιδί, θα είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση για λίγο για να αποκτήσετε το δεύτερο.

Θέμα απασχόλησης: δύο άδειες μητρότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον εργοδότη. Από την άλλη, όμως, εάν ολοκληρώσετε τον οικογενειακό προγραμματισμό σε λίγα χρόνια, μπορείτε αργότερα να επικεντρωθείτε πλήρως στην καριέρα σας.

Στρες: Δύο παιδιά απαιτούν περισσότερη ενέργεια από ένα. Όσο μεγαλώνουν, όμως, γίνονται όλο και πιο αυτόνομα, πράγμα που σημαίνει μείωση της δέσμευσής σας. Μετά το πρώτο παιδί, ίσως είναι επομένως καλύτερο να περιμένετε μερικά χρόνια πριν ξεκινήσετε για το δεύτερο.

Φροντίδα: η εύρεση ενός ατόμου για τη φροντίδα δύο παιδιών δεν είναι πάντα εύκολη. Δεν είναι όλες οι baby sitter πρόθυμες να φροντίσουν δύο μικρά παιδιά και το ίδιο ισχύει για ορισμένους παππούδες και γιαγιάδες. Εάν υπάρχει διαφορά μερικών ετών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, οι δυνατότητες για φροντίδα είναι ήδη ευρύτερες. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα και ο μεγαλύτερος μπορεί να κοιμηθεί με έναν φίλο του ή ακόμα και να φροντίσει το αδερφάκι του.

Υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο παιδιών;

Δεν υπάρχει ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών. Αν και ορισμένοι αμερικανοί ερευνητές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σωστή διαφορά ηλικίας είναι μεταξύ 24 και 35 μηνών, είναι καλύτερο να λάβετε μια απόφαση με βάση την προσωπική σας κατάσταση. Μια καλύτερη σχέση δημιουργείται γενικά μεταξύ των παιδιών που γεννιούνται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Μπορούν να παίξουν μαζί και πιθανώς να μοιράζονται την κρεβατοκάμαρα. Από την άλλη, ωστόσο, εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο παιδιών, θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τις ανάγκες του δεύτερου σε σύγκριση με το πρώτο, ειδικά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, λόγω εμπειρίας. Έπειτα με τα χρόνια, το πρώτο παιδί απαιτεί όλο και λιγότερη προσοχή, καθώς γίνεται πιο ανεξάρτητο και ικανό να ανταπεξέλθει σε κάποιες ευθύνες, αλλά το προσέχουμε εξίσου και περισσότερο, γιατί μελέτες αποδεικνύουν πως στα πρώτα παιδιά συμβαίνουν τα σοβαρότερα ατυχήματα, λόγω της ψευδαίσθησης της εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας, οι αδερφικοί καβγάδες είναι σχεδόν αναπόφευκτοι.

Πότε να αρχίσετε να προσπαθείτε για δεύτερο παιδί;

Ακόμα κι αν έχετε αποφασίσει να κάνετε δεύτερο παιδί σε μικρή απόσταση από το πρώτο, καλό θα είναι να περιμένετε τουλάχιστον έξι μήνες πριν αντιμετωπίσετε μια νέα εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί προτείνουν μάλιστα να αφήσετε να περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες, ώστε το σώμα της μήτρας να έχει την ευκαιρία να αναρρώσει από τα τραύματα της προηγούμενης εγκυμοσύνης και του τοκετού. Μετά από ενάμιση χρόνο, μεταξύ άλλων, θα έχει περάσει κι η πιο κουραστική φάση της ανατροφής του πρώτου και θα μπορέσετε να συγκεντρωθείτε καλύτερα στην εγκυμοσύνη και στη γέννηση του δεύτερου παιδιού.

Εάν μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε το πρώτο, μπορείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε καθόλη τη διάρκεια της κύησης κι η επιλογή αυτή είναι και πάλι στο χέρι της μητέρας.

Θωμάς Παπαλεξανδρής

Παιδίατρος

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο