Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Όχι στα παιχνίδια-όπλα και στα παιχνίδια εκτός εποχής. Καλύτερα τα δημιουργικά παιχνίδια και τα κατοικίδια ζώα αλλά με κριτήρια επιλογής.  Οι σκέψεις ενός παιδιάτρου για τα προτεινόμενα παιδικά δώρα της περιόδου των εορτών, ανά ηλικία.

Τα όπλα και τα παιχνίδια εκτός εποχής δεν επιτρέπονται. Προχωρήστε στην κατασκευή μικρών και μεγάλων πακέτων δώρων, προσεκτικά τυλιγμένων με πολύχρωμα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά διασκεδάζουν να φαντάζονται και να ανοίγουν με λαχτάρα το δώρο των Χριστουγέννων. Επομένως, τα Χριστούγεννα, καλύτερα να επιλέξετε παιχνίδια που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα και είναι κατάλληλα για τις διαφορετικές ηλικίες.

Προσωπικά για τη χαρά των παιδιών προωθώ την επιλογή ενός κατοικίδιου ζώου.

Το χρυσόψαρο, για παράδειγμα, είναι ευκολότερο στην φροντίδα, ένα σκυλί είναι πιο δύσκολο, ενώ η γάτα είναι ένα κατοικίδιο που όλες οι οικογένειες, με ελάχιστο κόπο, μπορούν να έχουν: οι γάτες είναι αυτάρκεις, δεν χρειάζονται εξωτερικές βόλτες και, εάν ελέγχονται περιοδικά, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των παιδιών. Το παιδί θα αισθανθεί λιγότερο μόνο, καθώς θα συνηθίσει να ασχολείται με τα ζώα, να τα φροντίζει και να τα σέβεται. Οι γονείς μπορούν επίσης να καταλάβουν εάν έχει οποιαδήποτε δυσκολία στη σχέση του με το κατοικίδιο.

Μέχρι και τα 2 πρώτα χρόνια ζωής τα παιδιά βρίσκονται στην περίοδο «αισθητικής-κινητικής» ανάπτυξης, γι ‘αυτό αγαπούν περισσότερο τα πολύχρωμα, ηχητικά ή φωτεινά παιχνίδια, δηλαδή με ήχους ζώων ή χαρούμενη μουσική. Επιπλέον, στο 2ο  χρόνο αρχίζουν και τα τελετουργικά του ύπνου, έτσι είναι αγαπημένα τα μαλακά αντικείμενα αγκαλιάς , τα μαλακά φώτα που ανάβουν και φωτίζουν λίγο το παιδικό δωμάτιο

Μεταξύ 2 και 5 ετών είναι η ηλικία στην οποία τα παιδιά μιμούνται τις δραστηριότητες των ενηλίκων. Τα αυτοκινητάκια, τα γκαράζ, τα θαλάσσια σκάφη, οι κουζίνες, τα καταστήματα/σπίτια μινιατούρες και τα αγροτικά μηχανήματα θα εκτιμηθούν πολύ από αυτά. Το ιδανικό παιχνίδι είναι αυτό που θυμίζει λίγο έως πολύ τα ‘πάθη’ των γονέων σαν χόμπι ή δραστηριότητα. Καλά επίσης είναι και τα εξαρτήματα ζωγραφικής (στυλό, μαρκαδόροι, χρώματα και μπλοκ).

Από 4 χρονών επιτρέπονται τα  παιχνίδια στο δάπεδο: ξαπλωμένα μπρούμυτα στο χαλί του σπιτιού τους, τα μικρά παιδιά μπορούν να τοποθετήσουν, να αποσυναρμολογήσουν, να κυλήσουν μπάλες και αυτοκινητάκια, να μετακινήσουν χνουδωτά ζωάκια ή να ‘ταξιδέψουν’ σε κατασκευές όπως κάστρα και λαβυρίνθους, μόνα ή ακόμα καλύτερα με τα αδέλφια ή τους φίλους τους. Στην πραγματικότητα, μετά από τα 3 χρόνια, τα παιδιά αγαπούν να είναι με τους συνομηλίκους τους, και παίζοντας ένα ομαδικό παιχνίδι ένα απογεύματα του χειμώνα είναι μια υπέροχη ιδέα.

Καλύτερα να αποφύγετε την αγορά μαχαιριών, σπαθιών, πλαστικών περίστροφων: τα ψεύτικα όπλα και τα αντικείμενα που προϋποθέτουν βία θα πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις ηλικίες.

Μετά τα ‘παιχνίδια δαπέδου’ βρίσκουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά: από 6 ετών και άνω. Είναι παιχνίδια που θα σας επιτρέψουν να διασκεδάσετε με την συντροφιά των παιδιών σας. Τα παιχνίδια αυτά, δηλαδή, δεν θα είναι μια μορφή απομόνωσης για το παιδί, αλλά ένας τρόπος συγκέντρωσης και εισαγωγής στη ζωή των σχέσεων με τους μεγάλους (παιχνίδια στρατηγικής, γνώσεων και συναγωνισμού). Σαν γενικός κανόνας, τα επιτραπέζια παιχνίδια εκτιμώνται από όλους, πχ οι κούκλες και τα μαλακά ζωάκια είναι το αγαπημένο δώρο των κοριτσιών, ενώ τα αυτοκινητάκια και τα τρένα των αγοριών.

Αντίθετα, μην δωρίζετε παιχνίδια εκτός εποχής, όπως μίνι σέρφινγκ, δώρα καρναβαλιού ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ μεγάλη απογοήτευση για το παιδί να πρέπει να αναβάλει το δώρο για μεγαλύτερη ηλικία.

Τέλος, προσέξτε τα παιχνίδια με κομμάτια που είναι πολύ μικρά. Σε ηλικίες κάτω των 3 ετών υπάρχει κίνδυνος κατάποσης ή εισρόφησης. Επίσης, οι θήκες των μπαταριών θα πρέπει να βιδώνονται σταθερά στο παιχνίδι.

ΘΩΜΑΣ Χ. ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο