Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

«Γονείς παιδιών 5-11 ετών, εμβολιάστε τα παιδιά σας κατά του COVID: δεν είναι πολύ νωρίς»

Το αποτελεσματικό και ασφαλές διαθέσιμο εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου covid-19 είναι ένα εξαιρετικό δώρο για την προστασία της υγείας των μικρών πολιτών.

Δεδομένης της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές για τον εμβολιασμό παιδιών μεταξύ 5 και 11 ετών, στον ρόλο μου ως παιδίατρος που δραστηριοποιείται στην κοινότητα, σκοπεύω να κάνω μια κατηγορηματική και πειστική έκκληση υπέρ του εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας, που απευθύνεται στους γονείς ώστε να κατανοήσουν την σημασία του άμεσου εμβολιασμού των παιδιών τους. Θέλω, λοιπόν, να συμβάλω σε μια τεκμηριωμένη επιλογή, εκ μέρους των γονέων, βασισμένη σε εξαντλητικές και σωστές πληροφορίες.

Γιατί να εμβολιάζονται παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών;

1. Τα εμβόλια κατά του COVID είναι το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και ο εμβολιασμός κατά του COVID είναι δικαίωμα των παιδιών όπως και των ενηλίκων.

2. Τα παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών δεν προστατεύονται από τον ιό και σημαντικό μέρος των νεομολυσμένων είναι αυτή η ηλικία. Το εμβόλιο δεν καταστέλλει την ικανότητα του παιδιού να ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις αλλά, αντίθετα, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί «ασφαλώς» παράγοντας αμυντικά όπλα σε περίπτωση έκθεσης στον ιό.

3. Αν και η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι σίγουρα πιο καλοήθης στα παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή παθολογία όπως το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), το οποίο μπορεί επίσης να απαιτεί νοσηλεία στην εντατική θεραπεία.

4. Η μακροχρόνια νόσος (long covid), ο οποίος συνίσταται στην επιμονή παθολογικών συμπτωμάτων όπως κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, κακουχία ακόμη και 3 μήνες μετά την ήπια λοίμωξη από τον ιό SARSCoV-2, είναι μια αυξανόμενη πραγματικότητα ακόμη και στην παιδιατρική ηλικία και μπορεί να επηρεάσει τη συνολική φυσική και ιδιαίτερα ψυχολογική ευημερία του παιδιού.

5. Το άγχος που προκαλεί η πανδημία, το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και η διακοπή των αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγονται. Με τον εμβολιασμό μειώνεται δραστικά η κυκλοφορία του ιού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της παιδιατρικής.

6. Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της covid-19 χρησιμεύει για την προστασία τους από σοβαρές μορφές ασθένειας και του long covid συνδρόμου, επιτρέποντάς τους να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν μια κανονική κοινωνική ζωή.

7. Ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά με ορισμένες χρόνιες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο σε σοβαρή μορφή, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποια παιδιά, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν καλή υγεία, θα παρουσιάσουν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, μακροχρόνια COVID ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

8. Η ανάπτυξη εμβολίων σε παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών δεν έχει παραλείψει καμία από τις φάσεις επαλήθευσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Η ταχεία ανάπτυξη και έγκριση οφείλεται στις νέες τεχνολογίες, στους τεράστιους πόρους που χρησιμοποιούνται και στην δέσμευση των ρυθμιστικών φορέων. Ο αριθμός των παιδιών που εγγράφηκαν στην κλινική δοκιμή που οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών είναι υψηλός, καθώς αποτελεί μελέτη πρότυπο για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Εκατομμύρια δόσεις που χορηγούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου (Ηνωμένες Πολιτείες, Χιλή, Ισραήλ και Αυστρία) προστίθενται σε αυτή τη μελέτη, μέρα με τη μέρα, χωρίς αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που αντενδείκνυνται για την χρήση του ακόμη και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, κανένα από τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί δεν έχει νοσηλευτεί για COVID μέχρι στιγμής.

9. Η κεντρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι τα εμβόλια σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών είναι 91% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης SARS-CoV-2. Γνωρίζουμε επίσης από τα δεδομένα για ενήλικες ότι η ικανότητα του εμβολίου να αποτρέπει νοσηλεία και θανάτους είναι πολύ μεγαλύτερη από την ικανότητά του να αποτρέπει τη μόλυνση: επομένως, ο εμβολιασμός μπορεί να αποφύγει όλες ή σχεδόν όλες τις σοβαρές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών περιπτώσεων του MIS-C.

10. Η ασφάλεια του εμβολιασμού, σε περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά που εμβολιάστηκαν με μία δόση και 1 εκατομμύριο με 2 δόσεις στις ΗΠΑ, ήταν πολύ υψηλή: οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες διαρκούν λίγες ώρες και είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, ναυτία. και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.

11. Σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, ο εμβολιασμός κατά του COVID δεν φαίνεται να προκαλεί καρδιακά προβλήματα (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα), τα οποία εμφανίστηκαν πολύ σπάνια σε ορισμένα παιδιά μεταξύ 15 και 25 ετών και τα οποία πάντα υποχωρούσαν χωρίς προβλήματα. Αντίθετα, η μόλυνση SARS-CoV-2, όπως και άλλες ιογενείς ασθένειες, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές που επηρεάζουν την καρδιά σε βαθμό πολλαπλάσιο.

12. Ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να σημαίνει λιγότερες καραντίνες, λιγότερη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λιγότερα όρια στις εξωσχολικές δραστηριότητες και αποφυγή τεστ με κάθε παραμικρό σύμπτωμα, με αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα και για τη συνολική οργάνωση της οικογένειας.

13. Η δόση του αντιγόνου που περιέχεται στο εμβόλιο είναι 10 μικρογραμμάρια, το ένα τρίτο αυτής που χορηγείται για ηλικίες 12 ετών και άνω (30 μικρογραμμάρια). Προγραμματίζονται δύο ενδομυϊκές ενέσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

14. Τα εμβόλια κατά του COVID πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται, λόγω του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τον COVID, σε παιδιά με ασθένειες όπως ανοσοανεπάρκειες, ογκολογικές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια αναπνευστική νόσο, σοβαρή παχυσαρκία, τύπου 1 σακχαρώδη διαβήτη μη επαρκώς ελεγχόμενο, τρισωμία 21 και νευρομυϊκές παθολογίες.

15. Δεν υπάρχουν ασθένειες για τις οποίες να υπάρχει απόλυτη αντένδειξη για το εμβόλιο mRNA κατά του COVID. Μόνο σε περίπτωση θετικού ιατρικού ιστορικού για ειδική αναφυλαξία, συνιστάται ένα προσεκτικό ιατρικό ιστορικό προκειμένου να αξιολογηθεί εάν θα χορηγηθεί το εμβόλιο με παράταση του χρόνου παρατήρησης μετά τον εμβολιασμό.

16. Τα εμβόλια κατά του COVID δεν έχουν καμία επίδραση στη γονιμότητα ούτε μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές παρενέργειες.

17. Τα εμβολιασμένα παιδιά θα προστατεύουν επίσης φίλους και συγγενείς που έρχονται σε επαφή μαζί τους και οι οποίοι, λόγω των συνθηκών υγείας τους (π.χ. ανεπαρκής ανοσοποιητική άμυνα, υποκείμενες χρόνιες ασθένειες), κινδυνεύουν από σοβαρές μορφές της νόσου.

18. Η χορήγηση εμβολίων κατά του COVID μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή με άλλα αδρανοποιημένα (π.χ. κατά της γρίπης, πολιομυελίτιδας-διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, αντι-HPV) ή και εξασθενημένα εμβόλια.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο COVID έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος των πόρων υγείας: ο εμβολιασμός σημαίνει συνεισφορά στη φροντίδα όσων έχουν πληγεί κι από άλλες ασθένειες εκτός από τον COVID, και στην τακτική επανέναρξη των προγραμμάτων θεραπείας και πρόληψης. Η επιστήμη δεν μας επιτρέπει να προβλέψουμε το μέλλον αλλά μας δίνει τις ενδείξεις, επί του παρόντος, να της έχουμε εμπιστοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 5-11 ετών.

Για την ασφάλεια και την σημασία των εμβολίων για την covid-19, σας προσκαλώ να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας παιδίατρο.

Θωμάς Παπαλεξανδρής

Παιδίατρος

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο