Banner Psifiakos Metasx 1
logo text

Υγεία – Πρόληψη – Υγιεινή

Πώς να ντύνετε τα μικρά παιδιά στο κρύο – συμβουλές χειμερινής ένδυσης

Οι γιαγιάδες πάντα έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να ντύνονται σαν το κρεμμύδι. Τίποτα σοφότερο από αυτό, αλλά με δύο εσωτερικές στρώσεις υφάσματος στο κρύο, πλην του πανωφοριού. Αυτή ήταν πάντα η καλύτερη λύση για την προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού στην εξωτερική. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν έξω τον χειμώνα όπως και το καλοκαίρι, αλλά τους πιο κρύους μήνες είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να κάνουν ένα διάλειμμα σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη από την εξωτερική και να επιστρέφουν, αφαιρώντας ή  προσθέτοντας στρώσεις υφασμάτων ανάλογα. Εδώ είναι που το ντύσιμο του παιδιού σαν το κρεμμύδι έχει τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία, που δεν είναι καλές για το παιδί ή για τον ενήλικα.

Τι ύφασμα να επιλέξω για τα παιδιά;

Ο νούμερο ένα κανόνας είναι να επιλέγετε είδη από φυσικά υφάσματα. Το βαμβάκι και το μαλλί είναι υλικά που διατηρούν φυσικά την θερμότητα και επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Τα συνθετικά υφάσματα, από την άλλη, διαχέουν τη θερμότητα από την μία πλευρά και δεν την αφήνουν να αναπνεύσει από την άλλη. Έτσι το δέρμα του μωρού παραμένει υγρό και αυτό μπορεί να είναι η αιτία του η μύτη να χάσει την ρύθμιση της θερμοκρασίας και να συμφορηθεί αντανακλαστικά.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους ακόμη και το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, χρειάζεται να σχετίζονται με τον έξω κόσμο. Το να «κλείνονται στην γυάλα» κατά τους κρύους μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο του χαρακτήρα τους. Επιπλέον, το να είναι σε εξωτερικούς χώρους βελτιώνει πολύ το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όταν σχετίζονται με τους ανθρώπους. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο, λοιπόν, ότι τα παιδιά που βγαίνουν περισσότερο αρρωσταίνουν λιγότερο!

Είναι απαραίτητο να μην καλύπτονται πολύ τα παιδιά. Το αντίθετο θα μπορούσε αφενός να τα κάνει να ιδρώσουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε και αφετέρου να τα κάνει να συνηθίσουν σε θερμοκρασίες που θα τους κάνουν ως ενήλικες να είναι ευαίσθητοι στο κρύο. Σκεφτείτε επίσης ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των τριών ετών κινούνται περισσότερο από τους ενήλικες, τρέχουν, παίζουν και κατά συνέπεια έχουν τη φυσική τάση να ιδρώνουν περισσότερο. Όταν αγγίζετε τα χεράκια και τα πόδια του παιδιού σας, είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να είναι κρύα. Το πραγματικό σημείο αναφοράς για να καταλάβετε ότι το παιδί σας δεν κρυώνει είναι η κοιλιά του. Αν είναι ζεστή σημαίνει ότι, παρά τα κρύα χέρια, πόδια και μύτη, αισθάνονται καλά. Το μάλλινο σκουφάκι δεν πρέπει να λείπει, αλλά τα γάντια μπορούν να αφαιρεθούν εάν δεν είναι πραγματικά απαραίτητα. Τα παιδιά πρέπει να αγγίζουν τα πράγματα περισσότερο από τους ενήλικες, γιατί τα χέρια τους είναι σαν «δεύτερο μάτι».

Πως να ντύνετε τα βρέφη τους πιο ψυχρούς μήνες

Στις πρώτες 10 μέρες της ζωής τους πρέπει ακόμα να συνηθίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και να την προσαρμόσουν στον έξω κόσμο, μετά συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι ενήλικες. Αυτά που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν είναι το μάλλινο σκουφάκι, τα γάντια και οι κάλτσες. Δεν χρειάζονται παπούτσια. Σκεφτείτε επίσης ότι το καροτσάκι κρατά ήδη την θερμότητα από μόνο του, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε πολύ το μωρό. Δώστε του ελευθερία κινήσεων και κυρίως αφήστε το να αναπνεύσει. Το να νιώσει λίγο τον κρύο αέρα στην μύτη του δεν θα το βλάψει. Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται τόσο στο κρύο αλλά στον κρύο άνεμο. Αν φυσάει ιδιαίτερα και το καρότσι έχει το δικό του κάλυμμα, δεν χρειάζονται επιπλέον κουβέρτες ή παπλώματα ή το «φάσκιωμα».

Ποια ρούχα να διαλέξετε λοιπόν για τα βρέφη;

Χνουδωτό ύφασμα, βαμβακερά φορμάκια κι ο σάκος, εν ολίγοις, είναι ρούχα που ανοίγουν εύκολα κι επιτρέπουν στο παιδί την ελευθερία κινήσεων.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Βήχας, εχθρός ή σύμμαχος στην περίοδο των ιώσεων;

Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα στην παιδική ηλικία. Αρκεί να πούμε ότι, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά παίρνει ένα φάρμακο ή σιρόπι σε ένα μήνα και ότι η δαπάνη για αυτά τα προϊόντα φτάνει πολύ σημαντικά νούμερα (στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο).

Φάρμακα και εικονικά φάρμακα (placebo)

Ο βήχας συνοδεύει τις ιογενείς λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού και είναι πολύ συχνός σε παιδιά που πηγαίνουν στις κοινότητες των σχολείων, όπου η ανταλλαγή των ιών γίνεται πολύ εύκολα ή που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια. Για να ηρεμήσει τον βήχα στα παιδιά, ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί μια σειρά φαρμάκων, αν και υπάρχει μικρή βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητά τους. Αυτά είναι συνήθως ένας συνδυασμός:

• αντιισταμινικά

• κατασταλτικά του βήχα (κωδεΐνης)

• αποχρεμπτικά

• αποσυμφορητικά ρινός

• αντιπυρετικά

Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αυτών των φαρμάκων είναι παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών, ακολουθούμενα σπάνια από ακόμη μικρότερα παιδιά. Πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, μια επιτροπή ειδικών (βιβλιοθήκη Cochrane), αφού ανέλυσε διάφορες κλινικές μελέτες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων για τον βήχα, δεν είχε βρει ενδείξεις αποτελεσματικότητας ανώτερης από αυτήν του εικονικού φαρμάκου (placebo) όσον αφορά στην χρήση αντιισταμινικών, κατασταλτικών για τον βήχα, συνδυασμό αντιισταμινικών και ρινικών αποσυμφορητικών και συνδυασμό κατασταλτικών του βήχα και βρογχοδιασταλτικών, δυστυχώς.

Τα μικρά παιδιά έχουν μειωμένη ικανότητα βήχα και τα βλεννολυτικά σιρόπια μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές δυσκολίες, διότι δημιουργούν πώμα βλέννης στους βρόγχους. Ορισμένα παιδιά στην Γαλλία που είχαν πάρει σιρόπια με βάση την ακετυλοκυστεΐνη ή την καρβοκυστεΐνη και τη βενζοϊκή μεγλουμίνη μαζί, που ενδείκνυνται για την αραίωση των βρογχικών εκκρίσεων, είχαν παρουσιάσει επιδείνωση της αναπνευστικής τους ικανότητας και χρειάστηκαν νοσηλεία.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Καναδά και ο FDA των ΗΠΑ, δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα και της αυξανόμενης ανησυχίας για ανεπιθύμητες ενέργειες, δημοσίευσαν οδηγίες σχετικά με την χρήση παιδικών σιροπιών για τον βήχα: δεν συνιστώνται στον Καναδά για παιδιά κάτω των 6 ετών, προσοχή στην χορήγηση από την ηλικία των 6 ετών στις ΗΠΑ κι η χρήση δεν συνιστάται κάτω των 4 ετών. Τα κωδεϊνούχα σιρόπια, όσο δελεαστικά κι αν είναι στην αποτελεσματικότητά τους, στα παιδιά απαγορεύονται.

Η μόνη ουσία που είχε την έγκριση της επίσημης βιβλιογραφίας ως αποτελεσματική για την ενόχληση και την ένταση του νυχτερινού βήχα είναι το ΜΕΛΙ, και αυτό καθορίστηκε από μια έρευνα που διεξήχθη το 2007 με μια αυστηρή τυφλή μελέτη σύγκρισης (δηλαδή, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο παιδί δόθηκε μέλι και σε ποιο παιδί placebo). Υπενθυμίζουμε ότι το μέλι δεν ενδείκνυται για παιδιά κάτω του ενός έτους, λόγω του προβλήματος του κλωστηριδίου της αλλαντίασης.

Τα χλιαρά και ζεστα ροφήματα με μέλι ή χωρίς προκαλούν αντανακλαστικά μια υπεραιμία στα αγγεία του θώρακα, προκαλώντας παροδικά μια ωφέλιμη ευεξία στην αναπνοή του ανθρώπου που τα καταπίνει.

Πηγή:

Paul IM, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM. Effect of Honey, Dextromethorphan, and No Treatment on Nocturnal Cough and Sleep Quality for Coughing Children and Their Parents. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161(12):1140–1146.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αναπνευστικού στην παιδική ηλικία

Είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που συνήθως προκαλείται από επαναλαμβανόμενες ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες ευνοούνται από την πρώιμη έναρξη του παιδικού σταθμού, την ρύπανση των πόλεων και το παθητικό κάπνισμα.

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, δηλαδή αυτές που επανεμφανίζονται διαδοχικά, είναι συχνές στα παιδιά και αφορούν κυρίως τους ανώτερους αεραγωγούς. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως στην προσχολική ηλικία, που συμπίπτει με την εισαγωγή του παιδιού στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Αν και είναι μια καλοήθης κατάσταση που προορίζεται να έχει μια ευνοϊκή εξέλιξη μέσα σε 6-7 χρόνια το πολύ, παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία του παιδιού και στην διαχείρισή του από την οικογένεια, καθώς και στον καθορισμό σημαντικών υγειονομικών και κοινωνικών δαπανών.

Τα συμπτώματα των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του αναπνευστικού (ΕΛΑ) αντιπροσωπεύονται από μια σειρά οξέων συμβάντων που αφορούν έναν καθορισμένο τομέα (αυτί, φάρυγγας, αμυγδαλές) ή κατά καιρούς διαφορετικούς άλλους τομείς των ανώτερων και κατώτερων αεραγωγών.

Τα κριτήρια για τον ορισμό ενός παιδιού με ΕΛΑ είναι:

Μεταξύ 1 και 3 ετών:

6 ή περισσότερες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 1 χρόνο από τις οποίες η 1 μπορεί να είναι πνευμονία, ακόμη και σοβαρή ή 2 μη βαριές πνευμονίες σε 1 έτος επιβεβαιωμένες με ακρόαση ή/και ακτινολογική εξέταση.

Μεταξύ 3 και 6 ετών:

5 ή περισσότερες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 1 χρόνο από τις οποίες η 1 μπορεί να είναι πνευμονία, ακόμη και σοβαρή ή 2 μη σοβαρές πνευμονίες σε 1 έτος επιβεβαιωμένες με ακρόαση ή/και ακτινολογική εξετάση.

Μεταξύ 6 και 12 ετών:

3 ή περισσότερες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 1 χρόνο από τις οποίες η 1 μπορεί να είναι πνευμονία, ακόμη και σοβαρή ή 2 μη σοβαρές πνευμονίες σε 1 έτος επιβεβαιωμένες με εξέταση ή/και ακτινολογική εξέταση.

Παιδιά με ΕΛΑ αποκλειστικά σε ένα σημείο ή με γνωστή ανοσοανεπάρκεια ή υπάρχουσα πνευμονική/καρδιακή/νευρομυϊκή/γενετική πάθηση εξαιρούνται από αυτόν τον ορισμό. Επιπλέον, αυτός ο ορισμός δεν ισχύει για παιδιά κάτω του 1 έτους, λόγω της παθητικής άμυνας από τα «έτοιμα» αντισώματα της μητέρας που διαπερνούν τον πλακούντα (κυρίως έναντι της γρίπης, του συγκυτιακού ιού και του κοινού κρυολογήματος, ιδιαιτερα όσον αφορά αυτό το τελευταίο στα νεογνά) και διαμέσω του μητρικού γάλακτος. Έτσι, όπως αναμενόταν, όλα τα νέα δίχρονα παιδάκια της τελευταίας διετίας των lockdown – κακής πολιτικής κατά την γνώμη μου – λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, δεν θα έχουν αναγκαστικά τα αντισώματα των μητέρων τους που φορούσαν μάσκες κατά την καραντίνα, ώστε να τους τα διοχετεύσουν από τον πλακούντα και τον θηλασμό.

Τα συμπτώματα των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων μπορεί να είναι διαφορετικά:

Μη ειδική λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, που εκδηλώνεται με πυρετό και ερυθρότητα όλων των βλεννογόνων.

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, που αφορά μόνο τον φάρυγγα και τις αμυγδαλές μαζί με τους οπίσθιους τραχηλικούς λεμφαδένες

Ωτίτιδα, με κοκκίνισμα της τυμπανικής μεμβράνης

Λαρυγγίτιδα με αφωνία ή δυσφωνία (ολική ή μερική αδυναμία παραγωγής ήχων με τη φωνή), τσιριχτή φωνή και δυσκολία στην αναπνοή, συχνότερη στο δεύτερο-τρίτο έτος της ζωής

Τραχειοβρογχίτιδα με βήχα

Αποφρακτική βρογχίτιδα ή ασθματική βρογχίτιδα με βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Πνευμονία, που συχνά χαρακτηρίζεται από πυρετό με ή χωρίς βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ιογενούς προέλευσης. Οι πιο συνηθισμένοι ιοί που εμπλέκονται είναι RNA ιοί, όπως ο ρινοϊός A, B, C, ο ιός της παραγρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Τα βακτηριακά αίτια είναι κυρίως ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, ο πνευμονιόκοκκος, ο Haemophilus influenzae και είναι λιγότερο συχνά. Είναι επίσης πιθανές ταυτόχρονες λοιμώξεις με ιούς και βακτήρια, γι’ αυτό κι έχει παρατηρηθεί ύφεση των συμπτωμάτων με την χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Παράγοντες διευκόλυνσης

  • Πρώιμη ένταξη στις σχολικές κοινότητες.
  • Έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
  • Πολυμελείς οικογένειες.
  • Εποχικότητα
  • Μόλυνση του περιβάλλοντος
  • Αναπνευστικές αλλεργίες
  • Καταστάσεις δυσαπορρόφησης (για παράδειγμα η κοιλιοκάκη).
  • Ανοσολογικές ανεπάρκειες
  • Πιο σπάνια: κυστική ίνωση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις

Τα παιδιά με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Υγιή παιδιά (80%)
  • Αλλεργικά παιδιά (20%)
  • Παιδιά με ανοσολογική ανεπάρκεια (πολύ σπάνια)

Στην ομάδα των υγιών παιδιών με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού, η αιτία εντοπίζεται στη φυσιολογική ανωριμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα πρώτα χρόνια της ζωής. Αυτή η μορφή ανωριμότητας εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες:

  • Ανωριμότητα ολόκληρου του αμυντικού συστήματος του οργανισμού (φυσική, κυτταρική-φαγοκυττάρωση και χυμική άμυνα)
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει ιούς και βακτήρια (όπως στο σύγχρονο lockdown).
  • Καταπραϋντική δράση των ιογενών λοιμώξεων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού στην παιδική ηλικία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς φυσιολογικά κι αναμενόμενα συμβάντα, λόγω  της παροδικής ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οφείλονται κατά 80% σε ιογενείς λοιμώξεις που υποχωρούν αυθόρμητα, γι’ αυτό συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα παιδίατρο και περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών, εκτός από τις περιπτώσεις που τα συνταγογραφεί ο ίδιος.

Το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η μείωση των ευνοϊκών παραγόντων (κάπνισμα, μόλυνση του περιβάλλοντος, έκθεση σε πολυσύχναστα μέρη).

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνιστούν τη συνήθη χρήση προβιοτικών, πρεβιοτικών, βακτηριακών λυμάτων (bacterial lysates), βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την πρόληψη των ΕΛΑ. Επί του παρόντος, επίσης δεν συνιστάται η προληπτική αδενοαμυγδαλεκτομή.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση μιας οδικής εκδρομής με μικρά παιδιά

Εάν έχετε ταξιδέψει με το αυτοκίνητο με παιδιά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το εγχείρημα αυτό. Τα παιδιά κουράζονται νωρίτερα, είναι πιο ανυπόμονα και βαριούνται γρήγορα. Και αν έχουν ανοσία στο «μαγικό λίκνισμα» του αυτοκινήτου, θα μπορούσε να είναι ένα απογοητευτικό ταξίδι. Έχοντας επίγνωση όλων αυτών, αποφάσισα να συλλέξω μερικές ιδέες για να απολαύσετε καλύτερα μια εμπειρία με τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Όπως πάντα, όμως, όλα είναι πιθανά. Απλώς ακολουθήστε μερικές απλές προφυλάξεις:

  1. Ποτέ μην φεύγετε την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του τριήμερου. Σκεφθείτε λογικά και έξυπνα. Προετοιμάστε το ταξίδι σας μέρες ή και εβδομάδες πριν και εάν έχετε την δυνατότητα από την εργασία σας προσθέσατε μία ημέρα αδείας πριν την έναρξή του ή και μετά το πέρας του, για να μην σας εμποδίσει το πολύωρο μποτιλιάρισμα των εξόδων/εισόδων των αυτοκινητοδρόμων. Ενημερωθείτε για την κίνηση στους δρόμους από την ιστοσελίδα της Τροχαίας: www.astynomia.gr/traffic-athens.php
  2. Ξεκινήστε την ώρα του ύπνου τους πολύ νωρίς το πρωί, έτσι ένα μέρος του ταξιδιού θα ξοδευθεί κατά τον ύπνο τους. Βάζουμε τα μικρά να κοιμηθούν ήδη με ρούχα ταξιδιού, ώστε να μην χρειασθεί να τα ξυπνήσουμε όταν τα επιβιβάσουμε στο αυτοκίνητο, φορτώνουμε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο αποβραδίς, κρατάμε έξω μόνο τα απολύτως απαραίτητα που θα τα χρειασθούμε στην καμπίνα. Ευτυχώς, τα παιδιά ακολουθούν τους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς. Βάζοντάς τα για ύπνο λίγο αργότερα το βράδυ πριν από την αναχώρηση, είναι πολύ πιθανό ο ύπνος τους να είναι περισσότερος το επόμενο πρωί του ταξιδιού, ακόμα κι αν ξυπνήσουν την ώρα της αναχώρησης. Εάν είναι δυνατόν, μην ξεκινήσετε ποτέ το ταξίδι όταν το παιδί είναι μόλις ξύπνιο και επομένως γεμάτο ενέργεια και πρόθυμο να κινηθεί.
  3. Προγραμματίστε πολλές στάσεις στην διαδρομή, τουλάχιστον κάθε 2-3 ώρες. Και να είστε έτοιμοι για πολλά επιπλέον διαλείμματα αν χρειαστεί. Λάβετε υπόψη αυτήν την ανάγκη επίσης κατά τον υπολογισμό της διαδρομής και του χρόνου σας. Μην ακολουθείτε ποτέ την μεγαλύτερη διαδρομή στο ταξίδι με τα παιδιά. Εάν είστε αναποφάσιστοι επιλέγετε πάντα την πιο σύντομη. Το να επισκέπτεσθε λιγότερα μέρη αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό μπορεί να είναι καλό για όλη την οικογένεια.
  4. Προετοιμαστείτε και πάρτε μαζί σας πολλά είδη ξηράς τροφής και πάντα λίγο νερό: ελαφριά και ξηρά γλυκά και αλμυρά σνακ, λίγα υγρά (νερό, χυμούς κ.λπ. για να πιούνε σε μικρές γουλιές) και τα αγαπημένα τους σκεύη.
  5. Δυστυχώς, η ώρα περνάει αργά στο αυτοκίνητο, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο. Έχετε μαζί τους τα αγαπημένα τους χνουδωτά παιχνίδια, βιβλιαράκια για διάβασμα-κόμικς, CD με τραγούδια, ταινίες σε οθόνη στο προσκέφαλο του μπροστινού καθίσματος αν δεν πάσχουν από ναυτία.
  6. Χρησιμοποιήστε λίγη φαντασία: τόσα πολλά παιχνίδια και ιστορίες για να του αποσπάσετε την προσοχή. Εξαρτάται, λοιπόν, από τη δική σας και την δική του εφευρετικότητα (από απλά παιχνίδια λέξεων μέχρι να βρει όλα τα «κίτρινα πράγματα» έξω από το παράθυρο κ.λπ).
  7. Εφοδιαστείτε με μερικά χρήσιμα υλικά, όπως ένα υπόστρωμα αδιάβροχο, γιογιό, τις πάνες, μια λεπτή κουβέρτα για το κρύο του κλιματισμού, μια αλλαξιά ρούχα, σακούλες για τους εμετούς, κουρτινάκια παράθυρων.
  8. Ένα άλλο αξεσουάρ που κάνει το ταξίδι πιο ασφαλές είναι ο «παιδικός καθρέφτης», ειδικά σχεδιασμένος για να παρακολουθεί συνεχώς τα μικρά που κάθονται στα πίσω καθίσματα και ταξιδεύουν με την πλάτη εμπρός. Αυτοί οι καθρέφτες εφαρμόζονται στα πίσω προσκέφαλα ή στο πίσω παρμπρίζ, αντανακλούν την εικόνα στον καθρέφτη του οδηγού, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί το μωρό χωρίς να αποσπάται η προσοχή από την οδήγηση.
  9. Δεν αφήνουμε ποτέ μα ποτέ μόνα τους τα παιδιά στο αμάξι, ένα φαινόμενο που τείνει να λάβει ανησυχητικές-επιδημικές διαστάσεις, για κάποιον ανεξήγητο ακόμη λόγο, στην χώρα της Ιταλίας.

Τι να κάνετε εάν το παιδί πάσχει από ναυτία;

Αποφύγετε να κάνετε το παιδί σας να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών πριν την αναχώρηση. Μην τους κάνετε να ασχοληθούν με οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση. Το ιδανικό θα ήταν να τον απασχολήσετε σε ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει την παρατήρηση των άλλων αυτοκινήτων και του γύρω τοπίου. Ο οδηγός επίσης πρέπει να στρίβει «γλυκά» στις στροφές του δρόμου. Ακόμη και το άνοιγμα του παραθύρου, στην περίπτωση των πρώτων προειδοποιήσεων ναυτίας, βοηθά ή κάνετε ένα διάλειμμα εάν αυτό δεν αρκεί.

Παιδικό κάθισμα

Τα παιδιά ταξιδεύουν σε ειδικά καθίσματα (διαφορετικά ανάλογα με το βάρος και την ηλικία, το μέγιστο όριο είναι 150 εκ, στα 12 έτη περίπου). Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας ενός παιδικού καθίσματος έχουν δημοσιευθεί σε παλαιότερη ανάρτηση μου στην αρχική σελίδα του ιστολόγιού μου www.happyhealthykids.gr Πολλά μωρά μισούν το «αυγουλάκι» ή το κάθισμα αυτοκινήτου, ακόμη και για τα μεγαλύτερα παιδιά, το να τα πείσουμε να μείνουν δεμένα στο κάθισμα του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια μεγάλων ταξιδιών μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δυστυχώς, ο πειρασμός να τα βγάλετε από εκεί και να τα κρατήσετε στην αγκαλιά σας σίγουρα υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν είναι μικρά. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απαγορεύεται από τον νόμο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθόμαστε μαζί τους εναλλάξ για να τους αποσπάσουμε λίγο την προσοχή και όταν η κατάσταση χειροτερέψει, σταματάμε σε μία στάση απρογραμμάτιστη.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

ΌΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Οι διακοπές έφθασαν επιτέλους και είναι αδύνατο να αρνηθείς το να πας στην παραλία με το παιδί σου, που γι’ αυτό την πρώτη φορά είναι μια φανταστική εμπειρία: ήλιος, χαλάρωση και πολλή ψυχαγωγία και παιχνίδι μαζί. Όταν λέμε “διακοπές με τα παιδιά μαζί” εννοούμε την φροντίδα τους σε έναν άλλον, νέο τόπο κι όχι για να πάνε να ξεκουραστούνε μονάχα οι γονείς ή για να διασκεδάσουν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η θάλασσα μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνη για ένα παιδί και ότι το νερό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε παγίδα.

Επομένως, αφήστε τα παιδιά να διασκεδάζουν στο νερό, αλλά πάντα να τα προσέχετε όταν βρίσκονται μέσα του, τόσο στην θάλασσα όσο και στην πισίνα, και να μην αποσπάται ποτέ η προσοχή σας (δεν γυρνάτε ποτέ το κεφάλι σε άλλη κατεύθυνση ή ακόμη περισσότερο αν ομιλείτε με κάποιον) ακόμα κι αν είναι εξοπλισμένα με σωσίβια.

Για να απολαύσετε τη θάλασσα ήρεμα με τα παιδιά σας, ακολουθούν πολλές συμβουλές για την ασφάλειά τους:

1. Προστατεύεται από τον ήλιο και τις σωστές ώρες

Τα παιδιά έχουν πιο λεπτό δέρμα από τους ενήλικες και είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση, επομένως δεν πρέπει να τα πηγαίνετε στην παραλία τις πιο ζεστές ώρες (από τις 12.00 έως τις 16.00). Και κατά την έκθεση στον ήλιο πρέπει πάντα να προστατεύονται με ειδικές κρέμες υψηλής προστασίας. Συνιστάται, αρχικά, ένας δείκτης SPF 50 που να εφαρμόζεται κάθε 2 ώρες και μετά από κάθε μπάνιο. Μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες στη θάλασσα, μπορείτε να μεταβείτε σε μια κρέμα με SPF 30. Αν σκεφτεί κανείς ότι είστε διακοπές για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ, επομένως για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας το προστατευτικό αντηλιακό, εκμεταλλεύεστε την προστασία από την συσσωρευμένη ακτινοβολία μέσα σε λίγες μέρες. Πρέπει να βάζετε την προστατευτική κρέμα ακόμα και όταν είναι ήδη μαυρισμένο: στην πραγματικότητα δεν χρησιμεύει μόνο για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων, αλλά και για την πρόληψη της ζημιάς που προκαλείται από τον ήλιο και αργότερα. Θυμηθείτε να απλώσετε καλά την κρέμα στα αυτιά, στο λαιμό και στο πρόσωπο. Εάν το καπέλο είναι ενοχλητικό και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, απλά βρέχετε συχνά το κεφάλι του παιδιού. Γενικά το μωρό μέχρι 6 μηνών κρατάει το καπέλο στο κεφάλι γιατί δεν μπορεί να καθίσει και έτσι δεν έχει ελεύθερα τα χέρια του, μετά το βγάζει γιατί το ενοχλεί. Τότε καλό είναι να μην επιμείνετε και να το αφήσετε στον ίσκιο της ομπρέλας.

2. Γενική προστασία του δέρματος

Το καλοκαίρι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το δέρμα, γιατί ο ήλιος, οι ρύποι στον ιδρώτα και οι μολύνσεις μπορεί να το βλάψουν, έτσι για να το υπερασπιστείτε πρέπει να το πλένετε συχνά. Ακόμη και το μικρό παιδί πρέπει να λούζεται μία φορά την ημέρα. Πρέπει επίσης να πλένεται πολλές φορές την ίδια μέρα, για να απομακρύνετε τον ιδρώτα. Δεδομένου ότι ο ήλιος και ο αέρας τείνουν να ξηραίνουν το δέρμα, μια μαλακτική και ενυδατική κρέμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ειδικά όταν γίνει τραχύ, ξηρό, σκληρό, σκασμένο ή κόκκινο. Χρησιμοποιείτε πάντα σαγιονάρες όταν είστε στην πισίνα ή κάνετε ντους σε δημόσιους χώρους. Χωρίς αυτό, κινδυνεύετε να κολλήσετε μυκητίαση ή μυρμηγκιές. Τα λαστιχένια παπούτσια πρέπει να αποφεύγονται, γιατί με τον ιδρώτα το δέρμα των ποδιών διαβρέχεται, ευνοώντας τον σχηματισμό μύκητα ή βακτηριακών λοιμώξεων. Τα πλαστικά σανδάλια να προτιμώνται, ενώ αντίθετα στα δερμάτινα μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί προϊόντα ικανά να δώσουν βλαβερές χημικές αντιδράσεις, κατά την έκθεση στον ήλιο.

3. Αυτοπεποίθηση με το νερό

Αρχικά, πριν να πάρετε το μωρό στη θάλασσα, αφήστε το να εξοικειωθεί με το νερό. Ακόμη και μια φουσκωτή πισίνα στο σπίτι είναι χρήσιμη για αυτό το σκοπό, με τις απαραίτητες προφυλάξεις.

4. Μιλήστε με τους ναυαγοσώστες στον προορισμό

Μερικές φορές μπορεί να σκεφτείτε ότι ένας εικοσάχρονος ναυαγοσώστης μπορεί να μην ξέρει πολλά για την θάλασσα, ενώ αντίθετα, όντας ο ίδιος ντόπιος και γνωρίζοντας αυτό το συγκεκριμένο τμήμα της θάλασσας, μπορεί να δώσει πολύτιμες συμβουλές, όπως τα πιο επικίνδυνα και τα πιο ήσυχα σημεία. Η παρουσία ναυαγοσώστη είναι απαραίτητη, τόσο στην θάλασσα όσο και στην πισίνα. Είναι ένα άτομο έτοιμο να διασώσει και να βοηθήσει έναν τραυματία. Αποφύγετε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Στις κοινόχρηστες πισίνες η παρουσία τους είναι υποχρεωτική. Ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να φέρει κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση που χρειαστεί κλήση έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά στην σήμανση με σημαίες, μια παραλία με πράσινη σημαία υποδηλώνει μια ήρεμη θάλασσα, χωρίς ρεύματα ή μεγάλα κύματα, ακριβώς το αντίθετο από μια κόκκινη σημαία, που απαγορεύει το μπάνιο. Η κίτρινη σημαία από την πλευρά της υποδηλώνει δυσμενείς συνθήκες για κολύμβηση: σύνεση και μεγάλη προσοχή στους ανηλίκους.

5. Αναγνωρίστε τους περιορισμούς σας

Το κολύμπι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο σε άγνωστες θάλασσες, ειδικά με τα παιδιά, οπότε μην ρισκάρετε ποτέ να το παρακάνετε την πρώτη φορά.

6. Προσοχή στα υπόγεια ρεύματα

Το υπόγειο ρεύμα επιστρέφει από την παραλία στη θάλασσα. Αυτό το αντίστροφο ρεύμα συχνά τείνει να εντοπίζεται σε ένα σημείο, χαράσσοντας ένα κανάλι στον θαλάσσιο ορίζοντα κάτω από την άμμο. Έτσι, ακόμη και σε μια ήρεμη θάλασσα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα βαθύ κανάλι, με ένα ρεύμα να πηγαίνει προς την ανοικτή θάλασσα, παρασύροντας ένα μικρό παιδί, που περπατά στην ακροθαλασσιά ή παίζει. Για να το αναγνωρίσετε, κοιτάξτε να δείτε αν υπάρχουν σημεία όπου τα κύματα δεν σπάνε στην παραλία. Εκεί επίσης μπορεί να υπάρχουν και πιο βαθιά νερά. Δεν πρέπει ποτέ να κολυμπάτε κοντά σε προβλήτες ή αποβάθρες γιατί συχνά σχηματίζονται υποβρύχια ρεύματα.

7. Φροντίστε να υπάρχει πάντα κάποιος να παρατηρεί τα παιδιά

Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν χωρίς επίβλεψη στη θάλασσα, ακόμα και μια απότομη απλή μυϊκή κράμπα στα άκρα ή στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε μπάνιο με σωσίβια, στρώματα ή φουσκωτά πλαστικά παιχνίδια, καθώς μπορούν να τα απομακρύνουν γρήγορα από την ακτή. Όταν, για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να φύγετε, δώστε το καθήκον απευθείας σε κάποιον να τα επιβλέπει, κάντε τον με άλλα λόγια να νιώσει υπεύθυνος. Αυτό συμβαίνει επειδή, συχνά, όταν βρίσκονται σε μια ομάδα, οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι και οι άλλοι παρακολουθούν τα παιδιά και, καθώς όλοι κάνουν το ίδιο σκεπτικό, μπορεί να συμβεί κανείς να μην προσέχει τι συμβαίνει.

8. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε δύο ώρες μετά το τέλος του γεύματος πριν κάνετε μπάνιο.

Αν μάλιστα το νερό δεν είναι ιδιαίτερα κρύο και το γεύμα δεν είναι πολύ άφθονο, μπορείτε να κάνετε μπάνιο μόλις τελειώσετε το φαγητό, με προσοχή όμως στην απότομη βύθιση σε κρύα νερά. Τα παιδιά μπορούν να μείνουν στο νερό όσο θέλουν, μόλις κρυώσουν θα θελήσουν να βγουν τα ίδια.

9. Μάθετε στα παιδιά σας να κολυμπούν το συντομότερο δυνατό

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μάθεις ένα παιδί να κολυμπά. Η ιδανική ηλικία για την εγγραφή τους σε κάποιο μάθημα είναι μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών. Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να μάθει να κολυμπά πριν μάθει να περπατάει ή να ισορροπεί. Αλλά ακόμα και όταν το παιδί ξέρει να κολυμπά, πρέπει πάντα να υπάρχει ένας ενήλικας να το επιβλέπει, μέσα και έξω από το νερό. Θα είναι αυτός που θα το διδάξει, για παράδειγμα, να μην τρέχει και να παίζει στην άκρη μιας πισίνας, αφού θα μπορούσε να πέσει, να πονέσει και να καταλήξει άθελά του στο νερό. Επίσης, δεν είναι κακή ιδέα να εγγραφούν οι γονείς σε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών: σε περίπτωση πνιγμού, ο χρόνος είναι σημαντικός, ειδικά αν χρειαστεί να κάνετε επεμβάσεις ανάνηψης.

10. Βοηθήματα άνωσης, ναι αλλά με προσοχή

Τα περιβραχιόνια, τα σωσίβια ή τα πλωτά στηρίγματα (σωλήνες, αιωρούμενες ζώνες, δίσκοι, σανίδες) έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν το παιδί ενώ μαθαίνει να κολυμπά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βαθιά νερά. Όπως και να έχει, να θυμάστε ότι το παιδί πρέπει πάντα να επιβλέπεται καθώς αυτά τα αντικείμενα είναι μόνο βοηθήματα άνωσης. Τα περιβραχιόνια είναι εύχρηστα, αλλά πρέπει να είναι καλά τοποθετημένα, κατά προτίμηση κοντά στον ώμο, για να μην αποσπαστούν κατά λάθος. Τα σωσίβια πρέπει να ταιριάζουν με το μέγεθος του παιδιού. Οι πλωτές σανίδες είναι μια καλή εναλλακτική, αλλά μόνο για παιδιά άνω των δύο ετών. Οι σαφείς οδηγίες χρήσης είναι επομένως απαραίτητο να διαβαστούν. Λάβετε υπόψη ότι τα γιλέκα προσφέρουν καλύτερη εφαρμογή και άνωση, καθώς και αφήνουν τα χέρια ελεύθερα. Το γιλέκο είναι αυτό που παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία, επομένως είναι το καλύτερο όταν δεν μπορεί να κολυμπήσει. Τα βοηθήματα κολύμβησης είναι πιο χρήσιμα όταν το παιδί κάνει ήδη πλεύση, χωρίς ωστόσο να πηγαίνει στα βαθιά νερά. Τα περιβραχιόνια έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, επειδή δυσκολεύουν την εκμάθηση των κινήσεων και λόγω του κινδύνου να τρυπηθούν ή να αποκολληθούν αν δεν προσαρμοστούν καλά.

Όλα τα μέσα πρέπει να έχουν:

-Έναν διπλό αεροθάλαμο (αν είναι φουσκωτός).

-Μια βαλβίδα που ακόμα και όταν είναι ανοιχτή, συγκρατεί το 75% του αέρα μετά από δύο λεπτά.

-Διπλές πόρπες κλειδώματος.

Να είστε προσεκτικοί με τα φουσκωτά παιχνίδια. Οι λέμβοι, οι «φουσκωτοί χαρακτήρες» και τα περισσότερα στρώματα θαλάσσης και οι πλωτήρες θεωρούνται παιχνίδια νερού.

Αυτό σημαίνει ότι:

-Δεν απαιτείται να πληρούν βασικά πρότυπα άνωσης.

-Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε χώρους όπου το παιδί μπορεί να ακουμπά τα πόδια του στην άμμο.

-Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται στην θάλασσα αφύλακτα, καθώς το ρεύμα αέρα ή νερού μπορεί να τα παρασύρει.

-Προσέξτε να μην τα μεταφέρετε σε βαθιές περιοχές νερού και αποκοιμηθείτε από πάνω τους.

11. Προσοχή στις καταδύσεις

Αποφύγετε τις καταδύσεις ή τα άλματα σε θολά νερά, μπορεί να υπάρχουν βράχοι ή άλλοι λουόμενοι που δεν είναι ορατοί. Στην πισίνα, αποφύγετε να παίζετε στα κράσπεδα: μην αφήνετε τα παιδιά να τρέχουν και να παίζουν κοντά στις άκρες της πισίνας. Αφαιρέστε τα παιχνίδια από τα κράσπεδα, μέσα και έξω από το νερό.

12. Μετρήστε τις δυνάμεις σας, τελευταίες οδηγίες για ενήλικες μόνον

Δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε προσπάθειες για τις οποίες δεν είμαστε εκπαιδευμένοι ή να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας, ειδικά στην θάλασσα. Εάν αισθάνεσθε αδύναμοι, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Ξαπλώστε ανάσκελα και ανακτήστε την δύναμή σας. Μην κολυμπάτε αντίθετα στο ρεύμα, στρίψτε ανάσκελα και πιέστε τον εαυτό σας μόνο με τα πόδια σας, παράλληλα με την παραλία.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Ξεκινάμε με την ανάβαση στο βουνό, στα πλαίσια ενός τρίπτυχου άρθρων “Βουνό-Θάλασσα-Αυτοκίνητο”, ύστερα από το άρθρο της προετοιμασίας του κουτιού Πρώτων Βοηθειών για παιδιά. Αρχίζουμε με το βουνό, γιατί λίγη ανθρώπινη βοήθεια θα συναντήσει κανείς κατά την ανάβασή του, με σημεία ακάλυπτα από τηλεφωνικό δίκτυο και το ταξίδι πρέπει να έχει οργανωθεί στην τελειότητα του πριν την αφετηρία. Όταν λέμε ανάβαση στο βουνό, δεν εννοούμε την κατάκτησή του, αλλά την αναμέτρηση μαζί του κι όποια μετακίνηση γίνεται πάνω του, με τα θορυβώδη οχήματα υψηλού κυβισμού από την πόλη, ενέχει τον κίνδυνο της πρόκλησης της τοπικής άγριας πανίδας (βλ. δάγκωμα αλεπούς σε παιδί το 2021 στο Πήλιο), την ενόχληση των ντόπιων και των περιπατητών στα μονοπάτια, για τον λόγο αυτό αφήνουμε τα μεταφορικά μέσα σε χαμηλότερα σημεία και συνεχίζουμε την ομαδική πεζοπορία ως εκεί που αντέχουμε.

Οι λόγοι που οδηγούν τους γονείς να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους σε ένα ορεινό περιβάλλον είναι πολλοί: από την ευχαρίστηση του εξωτερικού τοπίου μέχρι την λεπτομερή παρατήρηση της φύσης, από την αναζήτηση της περιπέτειας σε μια υγιεινή ζωή με στόχο την σωματική και ψυχική ευεξία. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάκτηση ορισμένων υψομέτρων και οι ξαφνικές αλλαγές υψομέτρου μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία: στην πραγματικότητα, ένα ταξίδι σε διαφορετικό περιβάλλον από το συνηθισμένο, σε ένα παιδί κάτω των 3 ετών, μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές που είναι δύσκολο να διακριθούν από τις πραγματικές παθολογίες που συνδέονται με τις αλλαγές στο υψόμετρο. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο οργανισμός ενός παιδιού βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και ότι η θερμική ρύθμιση και η ικανότητα προσαρμογής στην υποξία δεν είναι ακόμη ώριμες. Επομένως, η επίβλεψη των ενηλίκων είναι θεμελιώδης.

Υψόμετρο

Καθώς ανεβαίνετε σε υψόμετρο, η βαρομετρική πίεση μειώνεται σταδιακά και αυτό σημαίνει επίσης ότι η πίεση του οξυγόνου (η οποία είναι πάντα περίπου 21% της βαρομετρικής) μειώνεται. Επομένως, έχουμε λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο: για παράδειγμα, στα 1500 μέτρα υπάρχει περίπου 84% οξυγόνο σε σύγκριση με το επίπεδο της θάλασσας. στα 2000 m περίπου 80%, στα 3000 m περίπου τα 2/3. Όλα αυτά συνεπάγονται προοδευτική μείωση της ικανότητας άσκησης και την ανάγκη κατάλληλου εγκλιματισμού για την αποφυγή της ασθένειας του υψόμετρου. Οι υψομετρικές ταξινομήσεις στον τομέα της ορεινής ιατρικής λαμβάνουν υπόψη τις προσαρμογές του σώματος που θα είναι πιο απαιτητικές όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη το μεσαίο υψόμετρο (1500-2500μ), το μεγάλο υψόμετρο (2500-3500μ, Όλυμπος 2917μ), το πολύ μεγάλο υψόμετρο (πάνω από 3500-5500μ) και το ακραίο υψόμετρο (> 5500μ) θα είναι ακριβώς τα μεγαλύτερα υψόμετρα που προκαλούν ενόχληση, εξίσου σε ενήλικες και σε παιδιά. Η παθολογία που συνδέεται με το υψόμετρο ορίζεται ως η οξεία ασθένεια του βουνού και διακρίνεται σε ήπια, μέτρια και σοβαρή, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει εγκεφαλικό οίδημα ή/και πνευμονικό οίδημα.

Πάνω από τα 2500 μέτρα, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της παθολογίας είναι υπαρκτός, ειδικά εάν διανυκτερεύσετε και, καθώς εξελίσσεται, τα παιδιά ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο με τους ενήλικες, επίσης επειδή η διαδικασία εγκλιματισμού περιλαμβάνει πανομοιότυπες αλλαγές. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μικρότερα παιδιά έχουν ανατομικές ιδιαιτερότητες, ειδικά στο αναπνευστικό σύστημα, που τα διαφοροποιούν από τους ενήλικες και μπορεί να έχουν διαφορετική απάντηση στην υποξία. Επιπλέον, το παιδί δεν ξέρει πώς να αναφέρει τα συμπτώματα που από μόνα τους είναι ύπουλα, που μπερδεύονται εύκολα με ένα γριππώδες σύνδρομο (γενική αδιαθεσία – ναυτία – πονοκέφαλος) που έχει ως αποτέλεσμα έλλειψη όρεξης, έλλειψη επιθυμίας για παιχνίδι και απώλεια ύπνου, που είναι οι τρεις παράμετροι για την εκτίμηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ιδιαίτερα σε μικρότερα παιδιά. Ο χρόνος έναρξης μπορεί να μας βοηθήσει καθώς η εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων εμφανίζεται από 4 έως 12 ώρες μετά την άφιξη σε μεγάλο υψόμετρο και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τυχόν διανυκτερεύσεις, εάν δεν τηρούνται οι χρόνοι εγκλιματισμού (300 μέτρα ανά ημέρα ανάβασης σε υψόμετρα άνω των 3000 μέτρων). Η εστίασή μας στην πρόληψη της νόσου στην οποία τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα είναι η οξεία ήπια ασθένεια του βουνού.

Ένα παιδί λίγων μηνών και έως 2 ετών μπορεί να μείνει σε υψόμετρο 2000 μέτρων. αλλά για τα νεογέννητα (πρώτες 30 ημέρες) δεν συνιστάται να κοιμούνται πάνω από τα 1500 μέτρα.

Στην πρώιμη παιδική ηλικία (έως 2 ετών) δεν αντενδείκνυται να φτάσετε τα 2000 μέτρα, ενώ οι αναβάσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα πρέπει να αποφεύγονται. Από τα στοιχεία της βιβλιογραφίας διαπιστώνεται ότι υψόμετρο έως 1500 μέτρα είναι καλά ανεκτό σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, σε υψόμετρο στο οποίο μπορούν να παραμείνουν για αρκετές ημέρες. Είναι δυνατό να ξεπεράσετε αυτό το όριο (ποτέ πάνω από 2000 μέτρα) αρκεί να ανεβοκατεβείτε μέσα στην ημέρα και η ανάβαση να είναι αργή και σταδιακή (με τα πόδια και όχι με μηχανικά μέσα).

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών μπορούν να σκαρφαλώσουν έως και τα 2500-3000 μέτρα, αλλά απαιτείται προσοχή, καθώς σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι πάντα εύκολο για τα παιδιά να περιγράψουν και να μεταδώσουν τα συμπτώματα σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 5 και 10 ετών, ηλικία κατά την οποία, ωστόσο, αυτό το υψόμετρο είναι καλά ανεκτό ακόμα κι αν είναι πάντα απαραίτητο να προσέχουμε για πιθανή εμφάνιση οξείας ασθένειας του βουνού.

Ένα παιδί από 2 έως 10 ετών μπορεί να έχει οξεία ασθένεια του βουνού σε υψόμετρα άνω των 2500 μέτρων εάν δεν τηρούνται οι χρόνοι εγκλιματισμού.

Αποφύγετε να πηγαίνετε παιδιά στα βουνά σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων εάν υπάρχουν οξείες αναπνευστικές παθήσεις, ακόμη και ασήμαντες, αναιμία ή καρδιακές παθήσεις.

Να θυμάστε ότι το δέρμα και τα μάτια πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Από αυτή την άποψη, φοράτε γυαλιά ηλίου (καλό είναι να έχετε ένα εφεδρικό ζευγάρι), φοράτε καπέλο με γείσο, τεχνικό ρουχισμό που να ευνοεί τη διασπορά της θερμότητας, αντηλιακό υψηλής προστασίας (spf 50) που να εφαρμόζεται κάθε 2-3 ώρες.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο από τους ενήλικες και το 30% της θερμότητας χάνεται από την κεφαλή.

Τα μικρά παιδιά που μεταφέρονται σε σακίδια πλάτης είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δεδομένης της ακινησίας τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συνιστώνται εγκεκριμένα σακίδια για να διασφαλιστεί η σωστή στάση του σώματος, καθώς πιέζονται τα μεγάλα τους αγγεία.

Οι γρήγορες αλλαγές στο υψόμετρο (αναβάσεις ή/και καταβάσεις με τελεφερίκ ή κάθισμα, για παράδειγμα) μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.

Να θυμάστε ότι το παιδί για να πάει στο βουνό παρακινείται από διαφορετικούς λόγους από αυτούς του ενήλικα για τους οποίους το παιχνίδι ή η ανακάλυψη πρέπει πάντα να υπερισχύει της σωματικής απόδοσης.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Ίωση απο τον ιό Coxsackie ή αλλιώς Νόσος “Χεριών-Ποδιών-Στόματος”

Τελευταία καταγράφονται δεκάδες κρούσματα της νόσου “Χεριών-Ποδιών-Στόματος” στην κοινότητα των σχολείων. Η ίωση αυτή είναι πολύ μεταδοτική και είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, αν και μπορεί να εξαπλωθεί όλο τον χρόνο, η υψηλότερη συχνότητα στην Ελλάδα καταγράφεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συχνά, περιορισμένες αλλά επίμονες επιδημίες εμφανίζονται σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Προκαλείται συχνότερα από τον ιό Coxsackie A16 κι από άλλους εντεροϊούς. Η λοίμωξη υφίεται από μόνη της μέσα σε 7-10 ημέρες, αλλά μπορεί να παραμείνει μεταδοτική έως και ένα μήνα μετά τα πρώτα συμπτώματα και για αυτή δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Με τον αέρα (βήχας και φτάρνισμα)

Μέσω της πεπτικής οδού (με την σωματική επαφή και με την επαφή με υλικά και επιφάνειες μολυσμένες από ρινικές εκκρίσεις, σάλιο ή κόπρανα ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό ή από μολυσμένο νερό).

Πως μοιάζει; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της εξανθηματώδους νόσου αφορούν τα χέρια, τα πόδια και το στόμα (εξ ου και η ονομασία «χέρια-στόμα-πόδια), μερικές φορές τα γεννητικά όργανα και εμπλέκονται και οι γλουτοί. Συνήθως εμφανίζονται μικρές, μη κνησμώδεις φουσκάλες.

Ποια είναι η κατανομή των φυσαλίδων στο σώμα;

1. Στις παλάμες των χεριών

2. Στα πέλματα των ποδιών

3. Στην περιοχή της πάνας

Περιστασιακά μπορεί να επεκταθούν σε ολόκληρα τα χέρια και τα πόδια γύρω από το στόμα, μέχρι τα μάγουλα και μέσα στο στόμα (ενάνθημα). Τα τελευταία είναι αρκετά επώδυνα, τόσο που μπορεί να προκαλέσουν ανορεξία και άρνηση στερεών τροφών, μερικές φορές ακόμη και υγρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μείωση της κατανάλωσης τροφής και νερού είναι τόσο σημαντική ώστε να προκαλεί μια κατάσταση αφυδάτωσης για την οποία απαιτείται νοσηλεία. Ο πυρετός δεν είναι πάντα παρών. Ένα άλλο μη τυπικό σύμπτωμα είναι το αιφνίδιο κοιλιακό άλγος.

Ένα σύνηθες λάθος είναι να ερμηνεύουμε τις βλάβες στο σώμα και στην στοματική κοιλότητας ως έκφραση ανεμευλογιάς ή ερπητικής ουλοστοματίτιδας (ειδικά αν υπάρχει πυρετός) ή ακόμα και στοματικών ελκών από μύκητες. Ο παιδίατρος μπορεί να διαλύσει όλες αυτές τις αμφιβολίες και να κάνει την σωστή διάγνωση, αξιολογώντας όλα τα σημεία και συμπτώματα, δια ζώσης πάντοτε κι όχι από το τηλέφωνο.

Σε αντίθεση με αυτό που λέγεται συχνά, ο βήχας και η λαρυγγίτιδα δεν είναι κοινά συμπτώματα της ίωσης. Ο πόνος στο στόμα αναφέρεται συχνά «στο λαιμό» από τα μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν πώς να εντοπίσουν με ακρίβεια την προέλευσή του και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η παιδιατρική επίσκεψη θα είναι καθοριστική και επαρκής. Μπορεί να συμβεί να παρατηρήσετε μια λευκή γλώσσα, τα κόκκινα και πρησμένα χείλη.

Ποια είναι η πορεία της νόσου;

Η νόσος έχει γενικά καλοήθη πορεία και τείνει να υφίεται αυθόρμητα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές, η πλήρης ανάρρωση επέρχεται σε 7-21 ημέρες το πολύ.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτικό;

ΠΡΙΝ: ήδη κατά την επώαση (ο χρόνος που η ασθένεια δεν είναι «ορατή» αλλά εξαπλώνεται στον οργανισμό, η οποία διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες).

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: σίγουρα στην ενεργό φάση της νόσου, στη συνέχεια, μέχρι να εξαφανιστούν τα κυστίδια και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα.

ΜΕΤΑ: όταν εξαφανιστούν τα τυπικά στοιχεία και όλα τα άλλα συνοδά συμπτώματα και η ασθένεια θεωρείται λυθείσα, ο ιός αποβάλλεται στις εκκρίσεις για αρκετές εβδομάδες, επομένως είναι απαραίτητο να περιοριστεί η διαγνωσμένη λοίμωξη, να καθοδηγηθούν τα παιδιά στο σωστό πλύσιμο των χεριών ώστε να συγκρατηθούν οι μικροεπιδημίες στα σχολεία.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία;

Εάν υπάρχει πυρετός ή πολλή ενόχληση στο στόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρακεταμόλη. Καταπραϋντικά σπρέι ή τζελ για τον στοματικό βλεννογόνο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να ελέγξετε ότι το παιδί σας πίνει αρκετά υγρά (νερό ή smoothies φρούτων με νερό) και προσπαθείστε να προτείνετε ημιστερεά, μη όξινα, όχι υπερβολικά ζαχαρούχα ή αλμυρά τρόφιμα, για να μην επιδεινώσετε τον πόνο και τα υγρά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Ερωτήσεις και αμφιβολίες γονέων για την νόσο

1. Μπορεί να επιστρέψει η νόσος των χεριών, του στόματος και των ποδιών;

Γενικά δεν εμφανίζεται, αλλά έχουν περιγραφεί σπάνιες περιπτώσεις επαναμόλυνσης.

2. Για επανεισδοχή στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού το παιδί έχει νοσήσει, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού;

Όταν το παιδί δεν έχει πλέον συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο χωρίς πιστοποιητικό, αν και (όπως είπαμε και πριν) ο ιός εξαλείφεται πολλές εβδομάδες μετά την ανάρρωση, δεν χρειάζεται απομόνωση στο σπίτι, ούτε αναφορά ασθένειας στις αρχές.

3. Μπορεί ακόμη και ένα νεογέννητο να αρρωστήσει;

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον έλεγχο της διατροφής και της ενυδάτωσης.

4. Μπορώ να κάνω μπάνιο ή ντους ή σαμπουάν;

Σίγουρα μπορούμε να πλύνουμε άφοβα όλα τα μέρη του σώματος.

5. Είναι δυνατόν να πάμε στη θάλασσα, στη λίμνη ή στην πισίνα;

Μπορείτε να κάνετε οποιοδήποτε είδος σωματικής ή ψυχαγωγικής δραστηριότητας, να προσέχετε όμως την έκθεση στον ήλιο, γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε αποτελεσματικά και αποδοτικά προϊόντα για την θωράκιση από τις ακτινοβολίες UVA/UVB και ισχύουν πάντα οι κανόνες για την σωστή έκθεση στον ήλιο.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Κουτί Πρώτων Βοηθειών για παιδιά: “Τα 15 περίπου” απαιτούμενα υλικά

Ένα κιτ πρώτων βοηθειών για παιδιά, είτε για το ταξίδι είτε για να το κρατήσετε στο σπίτι, πρέπει πάντα να περιέχει ορισμένα προϊόντα και φάρμακα χρήσιμα για την θεραπεία μικρών πληγών, εκδορών, μωλώπων, πυρετού και γαστρεντερικών διαταραχών.

Με τη βοήθεια των παιδιών, πριν το ταξίδι, μπορείτε να επιλέξετε μαζί το καταλληλότερο κιβώτιο για να τοποθετήσετε τα φάρμακα και τα αξεσουάρ έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να είναι ένα τσίγκινο κουτί, ένα κουτί παπουτσιών, μια μικρή βαλίτσα ταξιδιού, που να χωρά στο ντουλάπι μικρών αποσκευών ενός αεροπλάνου, ένα σακίδιο πλάτης και να μπορούν να τοποθετηθούν όλα αυτά στο αυτοκίνητο ή σε μια βαλίτσα όταν θα ταξιδεύσετε. Μπορεί να είναι και μια μικρή εργαλειοθήκη με διακριτά ραφάκια και θήκες, ώστε να ταξινομούνται τα υλικά με ετικέτες. Μαζί σας θα έχετε κι ένα μικρό ψυγείο από φελιζόλ με παγοκυστες 12ωρης διάρκειας, εκεί που απαιτείται, μαζί με λίγα λίτρα εμφιαλωμένου νερού ή και στιγμιαίο χημικό πάγο.

Φεύγετε λοιπόν για ταξίδι ή για διακοπές;

Εκτός από το κουτί πρώτων βοηθειών για παιδιά, καλό είναι να αναρωτηθείτε πριν από την αναχώρηση, ειδικά εάν ταξιδεύετε με πολύ μικρά παιδιά ή σε μέρη που δεν κατοικούνται ή εξυπηρετούνται ιδιαίτερα υγειονομικά, για τις χρόνιες καταστάσεις υγείας που απασχολούν τα μέλη της οικογενείας σας, τι ακριβώς θα χρειασθείτε. Ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας δώσει μια βεβαίωση για την παθολογία από την οποία πάσχει το παιδί σας και ποια φάρμακα πρέπει να έχει μαζί του (για παράδειγμα τα παιδακια που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, χρόνιο σοβαρό βρογχικό άσθμα, ιστορικό αναφυλακτικού shock, με ομόζυγη μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία πρέπει να φέρουν μαζί τους την αντίστοιχη βεβαίωση και τα υποχρεωτικά τους φάρμακα). Δεν ξεχνούμε ποτέ να έχουμε μαζί μας το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού (πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή cloud για όσους έχουν αρχίσει να το ενημερώνουν στον οικογενειακό τους παιδίατρο). Για ταξίδια στην Ευρώπη αρκεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ), που εκτυπώνεται δωρεάν και στην ιστοσελίδα: Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, ενώ για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγγραφείτε σε μία από τις πολλές ιδιωτικές ιατρικές ασφαλίσεις υγείας. Επισκεφθείτε υποχρεωτικά ένα από τα γραφεία Ταξιδιωτικής και Γεωγραφικής Ιατρικής των τοπικών περιφερειών, ώστε να λάβετε ειδικές οδηγίες και εμβολιασμούς για εξωτικούς ή μη προορισμούς (πχ για την κρωτονογενή εγκεφαλίτιδα κοντά στα δάση της Βαυαρίας της Γερμανίας, κ.α., όταν πρόκειται για παραμονές εκεί πέραν των 2 εβδομάδων).

Κουτί πρώτων βοηθειών για παιδιά:

  1. Έμπλαστρα (cerotti) όλων των μεγεθών, σε κάθε περίπτωση και υδατοαπωθητικά, πλαστικά ράμματα για επιφανειακές ουλές που αιμορραγούν, έμπλαστρα για φουσκάλες.
  2. Αποστειρωμένες γάζες και ελαστικοί επίδεσμοι για να σταματούν την αιμορραγία και να σταθεροποιούν τα έμπλαστρα, υδρόφιλο βαμβάκι και μπατονέτες.
  3. Ψαλιδάκια και αποστειρωμένα τσιμπιδάκια για αφαίρεση αγκαθιών από αχινό, ειδικά τσιμπιδάκια για αφαίρεση τσιμπουριών.
  4. Υγρό αντισηπτικό χεριών σε dispenser των 100ml ή αντισηπτικά μαντηλάκια, καθαρό οινόπνευμα. Μαζί και μία σακούλα συλλογής υγειονομικών απορριμμάτων.
  5. Μερκουροχρώμ ή διάλυμα ιωδίου και οξυζενέ.
  6. Απολυμαντικό επιφανειών και προκάθισμα υγείας.
  7. Θερμόμετρο ηλεκτρονικό.
  8. Αντιπυρετικά: παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για χρήση και σε ως παυσίπονα.
  9. Διαφόρων χωρητικοτήτων σύριγγες και μικρά φιαλίδια φυσιολογικού διαλύματος ορού για ρινικές πλύσεις. Δεν ξεχνούμε τα υγρά φακών επαφής για τους μεγαλύτερους.
  10. Προβιοτικά και διαλυόμενα μεταλλικά άλατα (σε μορφή σκόνης σε φακελίσκους) επανυδάτωσης για διάρροια και επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμέτου.
  11. Τοπικές αλοιφές με κορτιζόνη/αντιβίωση για τσιμπήματα εντόμων και μεδουσών.
  12. Ενυδατικές κρέμες/γαλακτώματα για εγκαύματα και εκδορές του δέρματος.
  13. Κρέμα ή αλοιφή άρνικας για χτυπήματα, μώλωπες ή ερυθήματα.
  14. Φάρμακα κατά της ναυτίας για παιδιά άνω των 6 ετών και σακούλες εμετού.
  15. Για τους αλλεργικούς με ιστορικό αναφυλαξίας ασθενείς, σε κατάλληλα εκπαιδευμένη οικογένεια από παιδοαλλεργιολόγο, το κιτ αντιμετώπισης του αναφυλακτικού σοκ πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία δόση αυτοενιέμενης αδρεναλίνης.
  16. Οποιαδήποτε απαραίτητα φάρμακα ή αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται από τον θεράποντα ιατρό/παιδίατρο: στον σακχαρώδη διαβήτη οι ινσουλίνες και η γλυκαγόνη διατηρούνται σε θερμοκρασία ψυγείου (2-8° C), φροντίζουμε να έχουμε επάρκεια υλικών για την μέτρηση του σακχάρου, ανταλλακτικών και μπαταρίας για την αντλία ινσουλίνης. Επάρκεια φθοριοϋδροκορτιζόνης στην συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων. Επάρκεια θεραπείας αποσιδήρωσης στους μεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς ασθενείς και υδροξυουρίας στους ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο. Φροντίζουμε για την προμήθεια ελλειπτικών χρόνιων φαρμάκων από το φαρμακείο τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι. Επάρκεια μπαταριών για τα κοχλιακά εμφυτεύματα και τα ενισχυτικά ακουστικά βαρηκοΐας.
  17. Εντομοαπωθητικά με βάση τις ουσίες DEET ή την πικαριδίνη. Το DEET αποτρέπει το κουνούπι να “καθίσει” στο δέρμα, η πικαριδίνη να μας τσιμπήσει.
  18. Φυσικά δεν λείπουν μαζί του το αγαπημένο του γιογιό, οι πάνες και τα μικροκλύσματα ή υπόθετα γλυκερίνης σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.
  19. Rapid Antigen test sarscov-2 (για να μην ξεχνάμε και τον κοροναϊό).

Σε σύντομα επόμενο ειδικό άρθρο μου θα αναφερθώ στους τρόπους αντιμετώπισης κοινών και λιγότερο κοινών συμβάντων στα ταξίδια στο βουνό, στην θάλασσα, στο κάμπιγκ, κατά την μετακίνηση και στους κοντινούς ή εξωτικούς προορισμούς στον πλανήτη και με την βοήθεια απο τους φυσικούς πόρους όταν δεν διαθέτουμε προετοιμασμένα υλικά από το σπίτι πριν την μετακίνηση.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ

Ας μάθουμε μαζί σε ποια μέρη του σώματος και πώς να μετρούμε την θερμοκρασία των παιδιών μας στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες

Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι μια απλή διαδικασία που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τη δική του θερμοκρασία σχετικά σταθερή με την βοήθεια ενός θερμορυθμιστικού κέντρου που βρίσκεται στον υποθάλαμο (μια περιοχή του εγκεφάλου που περιέχει πολλά κέντρα που προορίζονται να ρυθμίζουν, εκτός από τη θερμοκρασία, τον ύπνο, την ισορροπία του νερού και τη λειτουργία του αδένα της υπόφυσης).

Το σώμα μας, όταν αισθάνεται την ζέστη, αρχίζει να ιδρώνει για να κρυώσει, ενώ όταν αισθάνεται κρύο αρχίζει να τρέμει (ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που δημιουργούν θερμότητα). Η θερμοκρασία θεωρείται κανονική όταν είναι μεταξύ 36,5-37,5 ° C, ενώ όταν είναι μεγαλύτερη ή ίση με 38 ° C, ονομάζεται πυρετός.

Για να μετρηθεί σωστά η θερμοκρασία, το παιδί δεν πρέπει να είναι ιδρωμένο, υπερβολικά καλυμμένο και το περιβάλλον δεν πρέπει να είναι ζεστό. Στην πράξη, δεν έχει νόημα να μετρηθεί αμέσως μετά το παιχνίδι, το μπάνιο ή όταν είναι ντυμένο. Διαφορετικά, η μέτρηση δεν είναι αξιόπιστη. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η θερμοκρασία του σώματος  τείνει να είναι υψηλότερη το βράδυ. Η στοματική μέτρηση (κάτω από τη γλώσσα) θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται επειδή απαιτεί συνεργασία από το μικρό παιδί που είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί.

Ο πυρετός μπορεί να μετρηθεί σε διάφορα μέρη του σώματος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Από 0 – 6 μηνών

Κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, η συνιστώμενη μέθοδος μέτρησης θερμοκρασίας είναι από το ορθό.

Θερμοκρασία του ορθού: είναι αυτή που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς η ανίχνευση είναι λιγότερο ευαίσθητη σε αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι πολύ ευπρόσδεκτη από το μωρό. Λάβετε υπόψη ότι, εάν επιλέξετε να μετρήσετε τον πυρετό ορθικά, για να πάρετε την πραγματική θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε 0,4°C από την τελική τιμή. Για να πάρετε τη θερμοκρασία του ορθού:

– Τοποθετήστε το μωρό σε μια άνετη επιφάνεια, στην πλάτη ή στην κοιλιά του. Εάν το παιδί ξαπλώνει στην πλάτη του, σηκώστε τα πόδια του, εάν βρίσκεται στο στομάχι του, τακτοποιήστε το έτσι ώστε οι γλουτοί να σηκώνονται ελαφρώς αναδιπλώνοντας τα γόνατα κάτω από το σώμα.

– Απλώστε μια μικρή ποσότητα γέλης λίπανσης ή βαζελίνης στην άκρη του θερμομέτρου.

–  Εισαγάγετε απαλά την άκρη του θερμομέτρου στον πρωκτό για 1-2 λεπτά, κρατώντας τα χέρια γύρω από τους γλουτούς του.

Από 6 μηνών – 1 έτους

Από την ηλικία των 6 μηνών, εκτός από τη θερμοκρασία του ορθού, μπορεί επίσης να ανιχνευθεί η θερμοκρασία του δέρματος (στο μέτωπο, πάνω από τα φρύδια) ή του έξω ακουστικού πόρου (στο αυτί) με ένα θερμόμετρο υπέρυθρων ακτινών δέρματος/αυτιού, ένας λιγότερο επεμβατικός και ενοχλητικός τρόπος για το παιδί.

Θερμοκρασία δέρματος έξω ακουστικού πόρου: μετριέται με θερμόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας (δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 6 μηνών), το οποίο εισάγεται με ρύγχος στον έξω ακουστικό πόρο. Εάν επιλέξετε να μετρήσετε τον πυρετό στο επίπεδο του αυτιού, για να πάρετε την πραγματική θερμοκρασία είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε 0,3° C από την τελική τιμή (τα σύγχρονα ηλεκτρονικά θερμόμετρα αναγράφουν ότι την υπολογίζουν απευθείας). Η μέτρηση του πυρετού στο επίπεδο του αυτιού διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είναι καλή ιδέα να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να έχετε μια ακριβή θερμοκρασία:

– Καθαρίστε το αυτί έτσι ώστε να είναι απαλλαγμένο από υπερβολικό κερί και εκκρίσεις.

– Να μετράτε πάντα τη θερμοκρασία στο ίδιο αυτί, καθώς μπορεί να διαφέρει από αυτί σε αυτί.

– Περιμένετε περίπου 30 λεπτά πριν πάρετε τη θερμοκρασία εάν το παιδί έχει εκτεθεί σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μέτρηση (υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, θαλάσσια σπορ, κ.λπ.).

– Μην χρησιμοποιείτε το αυτί όπου έχουν εφαρμοσθεί σταγόνες ή άλλα φάρμακα.

– Μην χρησιμοποιείτε τη μέτρηση του αυτιού με εξωτερική λοίμωξη (εξωτερική ωτίτιδα), καθώς μπορεί να προκληθεί πόνος.

Θερμοκρασία δέρματος μετώπου: είναι απλή και γρήγορη, αλλά θεωρείται αναξιόπιστη. Η ανίχνευση πραγματοποιείται μέσω επαφής ή σε απόσταση λίγων εκατοστών, συνήθως στο μέτωπο πάνω από τα φρύδια (μεγαλύτερη αγγείωση) με υπέρυθρα θερμόμετρα. Πριν από τη μέτρηση του πυρετού, καλό είναι να καθαρίσετε την υγρασία του μετώπου και να μετακινήσετε τα μαλλιά.

Μετά το 1ο έτος

Ξεκινώντας από το δεύτερο έτος ζωής, θα πρέπει να προτιμώνται οι μέθοδοι μέτρησης θερμοκρασίας που είναι πιο ανεκτές από τα παιδιά σε σχέση με τις ορθικές.

Μασχαλιαία θερμοκρασία: είναι η πιο χρησιμοποιημένη μέθοδος για τη μέτρηση του πυρετού, καθώς είναι απλή και πολύ πιο άνετη, ακόμη και αν δεν είναι πολύ ακριβής, καθώς επηρεάζεται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να κάνετε την μέτρηση είναι καλή πρακτική να τοποθετείτε το άκρο του θερμομέτρου κάτω από τη μασχάλη και να το διατηρείτε στη θέση του, σε στενή επαφή με ξηρό δέρμα και παράλληλα σε σχέση με τον βραχίονα, για 3-5 λεπτά.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ

Το όργανο που μας επιτρέπει να μετρήσουμε τον πυρετό είναι το θερμόμετρο και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι. Πριν από τη χρήση, είναι καλή ιδέα να καθαρίσετε προσεκτικά την άκρη του θερμομέτρου με σαπούνι και νερό ή οινόπνευμα.

Κλασσικό γυάλινο θερμόμετρο: πρόκειται για μια λεπτή διαβαθμισμένη γυάλινη στήλη που περιέχει ένα υγρό (όχι πλέον, βάσει νόμου, υδραργύρου) το οποίο, λόγω της επίδρασης της θερμοκρασίας, διαστέλλεται σε μια βαθμονομημένη στήλη. Το μοντέλο «στρογγυλεμένου άκρου» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορθική μέτρηση, το «επίμηκες μοντέλο» για μασχαλιαία μέτρηση. Είναι πολύ ακριβές και αρκετά γρήγορο στην μέτρηση, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να διαβαστεί και αν δεν είναι άθραυστο, μπορεί να σπάσει. Για το λόγο αυτό, ειδικά σε μικρά παιδιά, συνιστάται να αγοράσετε ένα «μοντέλο ασφάλειας», με πλαστική επικάλυψη στην πιο ευαίσθητη περιοχή (μεταξύ της άκρης και της στήλης), για να αποφύγετε τον τραυματισμό του παιδιού σε περίπτωση τυχαίας θραύσης.

– Θερμόμετρο γάλλιου: είναι ένας τύπος θερμομέτρου που περιέχει ένα μη τοξικό κράμα κασσίτερου, γάλλιου και ίνδιου και θεωρείται έγκυρη εναλλακτική λύση από το παραδοσιακό θερμόμετρο υδραργύρου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορθικά ή μασχαλιαία.

– Το θερμόμετρο υάλου υδραργύρου δεν συνιστάται σήμερα και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιείται πλέον, καθώς η θραύση του μπορεί να απελευθερώσει ατμούς υδραργύρου, που είναι μια τοξική ουσία, αν διαπεράσει τους ανθρώπινους βλεννογόνους και το αναπνευστικό.

–  Ψηφιακό θερμόμετρο: καταγράφει τη θερμοκρασία του σώματος χρησιμοποιώντας αισθητήρες. Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι γρήγορη και η ψηφιακή του οθόνη είναι ευανάγνωστη. Αυτός ο τύπος θερμομέτρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες (πρωκτός, μασχάλη).

–  Θερμόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας δέρματος/αυτιού: μετρά τη θερμότητα που εκπέμπεται από τις επιφάνειες του σώματος. Η μέτρηση είναι γρήγορη και άνετη (για παράδειγμα στον ύπνο) καθώς μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, δηλαδή χωρίς επαφή με το δέρμα.

Θερμόμετρο υψηλής τεχνολογίας: μέσω σύνδεσης bluetooth, μεταδίδει τη θερμοκρασία απευθείας σε τηλέφωνο smartphone. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεχή παρακολούθηση της πορείας του πυρετού. Συνήθως πρόκειται για μια μικρή αυτοκόλλητη μεμβράνη με αισθητήρα και πομπό.

–  Λωρίδες υγρών κρυστάλλων: δεν συνιστάται η χρήση τους στο να ανιχνεύουν πυρετό μετά την τοποθέτηση στο μέτωπο ή στο σώμα του μωρού. Πρόκειται για βοηθήματα που παρέχουν εξαιρετικά ανακριβή αποτελέσματα, τόσο που οι ειδικοί πιστεύουν ότι το χέρι της μητέρας αναγνωρίζει την πιθανή παρουσία πυρετού με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις λωρίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν εξακολουθείτε να έχετε θερμόμετρα που περιέχουν υδράργυρο, γνωρίζετε ότι σε περίπτωση θραύσης, ο υδράργυρος είναι δυνητικά τοξικός καθώς οι ατμοί του στο περιβάλλον μπορεί να εισπνευστούν και μετά να εισέλθει στην κυκλοφορία. Δεδομένου ότι η εξάτμιση είναι πολύ αργή, ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι πολύ χαμηλός εάν ακολουθήσετε ορισμένες προφυλάξεις:

  1. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα ή σκούπα για να αποτρέψετε την περαιτέρω κατάτμηση των σωματιδίων υδραργύρου. Αντ ‘αυτού, συλλέξτε τον υδράργυρο και τα κομμάτια γυαλιού με ένα φύλλο χαρτιού που περνά κάτω από τα σταγονίδια ή αναρροφήστε το με μια σύριγγα χωρίς βελόνα ή κρατήστε το με κολλητική ταινία.
  2. Για να εντοπίσετε τυχόν υπολείμματα υδραργύρου, φωτίστε την περιοχή όπου σημειώθηκε η θραύση με ένα φακό (τα σταγονίδια του υδραργύρου αντανακλούν έντονα το φως).
  3. Μην πετάτε τον υδράργυρο στον νεροχύτη, καθώς θα συσσωρεύεται στο σιφόνι και θα εξατμίζεται όταν ανοίγει το ζεστό νερό.
  4. Ο συλλεγόμενος υδράργυρος πρέπει να φυλάσσεται σε μη μεταλλικό δοχείο, ρίχνοντας λίγο κρύο νερό πάνω του και κλείνοντας σφιχτά το πώμα και στη συνέχεια απορρίπτεται ως τοξικό απόβλητο (γενικά το συλλέγουν τα φαρμακεία).
  5. Τελικά αερίστε τον χώρο των δωματίων πριν μείνετε εκεί, ειδικά το πάτωμα.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

ΠΥΡΕΤΟΣ, Ο ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο πυρετός είναι η απάντηση του οργανισμού σε μια προοδευτική λοίμωξη και απόδειξη ότι η ανοσολογική άμυνα του οργανισμού λειτουργεί σωστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται πάντα να χαμηλώνεται με φάρμακα

“Πότε είναι απαραίτητο να δοθούν φάρμακα σε παιδιά για την καταπολέμηση του πυρετού τους;”: Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις στον παιδίατρο. Μια φαινομενικά απλή ερώτηση σχετικά με ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που συνοδεύει πολλές από τις πιο κοινές ασθένειες μεταξύ των παιδιών. Ας προσπαθήσουμε να την διευκρινίσουμε αρχίζοντας να εξηγούμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός μας προκαλεί πυρετό.

Γιατί υπάρχει πυρετός;

Όταν μας επιτίθεται ένα μικρόβιο που μολύνει τους ιστούς μας (για παράδειγμα ένας στρεπτόκοκκος που προσβάλλει το λαιμό ή ένας ιός που προσβάλλει το έντερο ή τους πνεύμονες) το σώμα αποκρίνεται ενεργοποιώντας ραγδαία το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φανταζόμαστε την άμυνα μας ως έναν στρατό εφοδιασμένο με «στρατεύματα αεροπορίας, ναυτικού και εδάφους». Έχοντας αναχαιτίσει τον επικίνδυνο εχθρό αρχικά, τον ιό ή το βακτήριο, το ανοσοποιητικό σύστημα (το «υπουργείο Άμυνας» ας πούμε) διατάζει μια αντεπίθεση: ορισμένα κύτταρα (τύποι λεμφοκυττάρων) ταξιδεύουν στο αίμα αναζητώντας τους επιτιθέμενους, σηματοδοτώντας την παρουσία τους σε μόνιμα «στρατεύματα εδάφους» (μακροφάγα), τότε άλλα κύτταρα παράγουν αμυντικά όπλα (τα αντισώματα) και ούτω καθεξής.

Μεταξύ των όπλων που χρησιμοποιεί αυτό το ειδικό αμυντικό σύστημα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας. Στην πραγματικότητα, πολλά μικρόβια «υποφέρουν» εάν η θερμοκρασία δεν είναι περίπου 36-37 °C. Η θερμοκρασία του σώματός μας ελέγχεται από έναν ειδικό θερμοστάτη που έχουμε στον εγκέφαλο και πιο συγκεκριμένα στον υποθάλαμο. Μερικά αμυντικά κύτταρα του σώματός μας είναι υπεύθυνα, μέσω ενός πολύπλοκου χυμικού μηχανισμού, να τροποποιήσουν τον “θερμοστάτη” σε υψηλότερη θερμοκρασία: μεταξύ των επιδράσεων αυτής της διαδικασίας υπάρχει επίσης η αγγειοσυστολή του δέρματος για τη μείωση της διασποράς της θερμότητας (ωχρότητα του δέρματος), η διέγερση των μυϊκών συσπάσεων (ρίγος), με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας μέσω της μυϊκής κίνησης.

Σύμπτωμα ή άμυνα;

Ο πυρετός δεν είναι ένα κακό σύμπτωμα, αλλά μια αντίδραση του σώματός μας που αμύνεται από μια ασθένεια. Ο πυρετός δείχνει ότι διεξάγεται μια μάχη (φλεγμονή) και ότι το αμυντικό μας σύστημα εργάζεται για να το επιλύσει. Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα: εάν ο πυρετός είναι ένα σημάδι της ικανότητας του σώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δεν θα επιβραδύνουμε την αυτοΐαση μειώνοντας τον με αντιπυρετικά φάρμακα; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες (όπως πχ την ανεμευλογιά ή την ελονοσία) η χρήση φαρμάκων κατά του πυρετού παρατείνει την παθολογική κατάσταση. Δεν είναι απαραίτητο να μειωθεί ο πυρετός για να βοηθήσει την ανάρρωση από μια μολυσματική ασθένεια.

Πότε πρέπει να δίνονται αντιπυρετικά;

Το αντιπυρετικό φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εάν το παιδί έχει πυρετό >38.5° C ή πόνο, δηλαδή εάν η ασθένειά του οδηγεί σε πυρετό ή πόνο, δυσκολία στην σίτιση (πόση ή βρώση) και στον ύπνο. Επομένως, θα χορηγηθεί στο παιδί, εφόσον απαιτηθεί, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη (τα μόνα αντιπυρετικά φάρμακα που συνιστώνται στα παιδιά) μόνο εάν υπάρχει κακουχία που εμποδίζει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Εάν το παιδί έχει πυρετό 39°C και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα αδιαθεσία ή κοιμάται, δεν χρειάζεται να το ξυπνήσουμε  για να του χορηγηθεί το φάρμακο, παρά στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα ρίγη το τυλίγουμε, στην επιμονή της στον χρόνο ελαφρύνουμε την ένδυση και δίνουμε τα κατάλληλα φάρμακα με οδηγία του παιδιάτρου. Εάν το παιδί έχει θερμοκρασία 37,5 ή 38° C ή πόνο στο αυτί ή δεν είναι σε θέση να καταπιεί λόγω πονόλαιμου, τότε θα το βοηθήσουμε να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα με το αντιπυρετικό. Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας ενός εμπύρετου παιδιού θα πρέπει να είναι η βελτίωση της γενικής υγείας και της ενυδάτωσής του, αντί να επικεντρώνεται στην ομαλοποίηση μόνο της θερμοκρασίας του σώματος. Ο πονοκέφαλος θα πρέπει πάντα να ανακοινώνεται στον θεράποντα ιατρό.

Εμβολιασμοί και αντιμετώπιση του πυρετού

Μια άλλη συχνή ερώτηση αφορά τον πυρετό που εμφανίζεται όταν ένα παιδί εμβολιάζεται: «Είναι απαραίτητο να τον μειώσουμε;» ή

«Είναι έγκυρη η συμβουλή να λαμβάνεται παρακεταμόλη πριν από τον εμβολιασμό για να αποφευχθεί η εμφάνιση πυρετού;»

Οι ερευνητές έχουν ελέγξει την επίδραση της σκόπιμης πρόσληψης παρακεταμόλης σε περισσότερα από 400 παιδιά κατά τη διάρκεια του κύκλου εμβολιασμού του πρώτου έτους της ζωής. Σε παιδιά που έλαβαν παρακεταμόλη, ο πυρετός εμφανίστηκε πιο σπάνια από ό, τι στην ομάδα παιδιών που εμβολιάστηκαν χωρίς τη χρήση του φαρμάκου, αν και τα επεισόδια υψηλού πυρετού ήταν τα ίδια και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η παραγωγή αντισωμάτων ήταν χαμηλότερη σε παιδιά που έλαβαν παρακεταμόλη. Στο τέλος του κύκλου εμβολιασμού, όλα τα παιδιά φάνηκαν να έχουν ικανά αντισώματα για να αμυνθούν ενάντια στο μικρόβιο, ακόμη κι αν τα παιδιά που δεν είχαν λάβει παρακεταμόλη είχαν μεγαλύτερη ποσότητα αντισωμάτων. Επομένως, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τη σχέση μεταξύ πυρετού και δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος: εάν το φάρμακο κατά του πυρετού χρησιμοποιείται κατά τον εμβολιασμό, εκτός από την αποφυγή επεισοδίων υψηλού πυρετού, η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ενδεχομένως μειώνεται.

Καταπολέμηση της λοίμωξης και όχι του πυρετού

Ο πυρετός είναι μια απάντηση σε μια μόλυνση, ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλα τα θηλαστικά για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι το μόνο ζωικό είδος που προσπαθεί σκόπιμα να μειώσει τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια ενός εμπύρετου επεισοδίου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένας υψηλός πυρετός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ασθένεια είναι πιο σοβαρή, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιογενούς έκτης νόσου: ο πυρετός, που προκαλείται από το μικρόβιο που προκαλεί τη λοίμωξη, είναι γενικά πολύ υψηλός και μπορεί να διαρκέσει για 3-5 ημέρες, αλλά είναι εντελώς ακίνδυνη και δεν έχει επιπλοκές. Εκτός από την ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια και τους κινδύνους από τη χρήση του φαρμάκου, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ίδιος ο πυρετός δεν βλάπτει και δεν είναι ένα κακό φαινόμενο, αλλά είναι η φυσική αντίδραση στη μόλυνση. Και είναι η μόλυνση που θέλουμε να καταπολεμήσουμε, όχι ο πυρετός εν τέλει.

Τι να κάνουμε;

  • Κρατήστε το παιδί όσο το δυνατόν πιο ακάλυπτο στον επιμένοντα υψηλό πυρετό
  • Αποφύγετε την αφυδάτωση προσφέροντάς του υγρά που του αρέσουν, κατά προτίμηση σε μικρές γουλιές: νερό, χυμούς φρούτων, χλιαρό γάλα
  • Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά
  • Εάν το παιδί θέλει, μπορείτε να του κάνετε μπάνιο στους 37 °C (χλιαρό).

Τι δεν πρέπει να κάνουμε;

  • Αυξάνουμε την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου
  • Καλύπτουμε με κουβέρτες
  • Προσπαθούμε να μειώσουμε την θερμοκρασία με κάθε κόστος, χορηγώντας υψηλές δόσεις φαρμάκων ή εναλλάσσοντας περισσότερα από ένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε νέο υψηλότερο πυρετό (φαρμακευτικός πυρετός)

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΝΩΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Από τι αποτελείται και ποιους πολύτιμους πόρους περιέχει;

Ποια η φροντίδα, η διατήρηση και η πιθανή δωρεά του αίματός του;

Όλες οι απαντήσεις.

Ο ομφάλιος λώρος μοιάζει με σχοινί, έχει μήκος περίπου 50 cm και διάμετρο περίπου 1-2 cm. Στο εσωτερικό τον διατρέχουν τρία μακρά αιμοφόρα αγγεία, στο ένα από τα οποία (κεντρικό) το αρτηριακό αίμα της μητέρας ρέει στο μωρό και επιστρέφει με τα άλλα δύο (περιφερικά) φλεβικό αίμα στον πλακούντα. Συνδέεται, λοιπόν, με τα αγγεία της μήτρας, μέσω του πλακούντα, έτσι ώστε το φλεβικό αίμα του εμβρύου πηγαίνει προς το σώμα της μητέρας, ενώ το αρτηριακό αίμα από τη μητέρα πηγαίνει προς το έμβρυο, από τις πρώτες ημέρες μετά την σύλληψη.

Αυτά τα αγγεία έχουν σπειροειδές σχήμα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε τέντωμα σε μήκος και καλύπτονται με έναν ανοιχτόχρωμο και ζελατινώδη ιστό που τα επενδύει πλήρως, για να απορροφήσει τις πιθανές συμπιέσεις. Στο εξωτερικό του, επομένως, ο ομφάλιος λώρος είναι υπόλευκος. Μπορεί να ζητήσει, αν θέλει η μητέρα, να τον δει τη στιγμή του τοκετού.

Ομφάλιος λώρος και η λειτουργία του αμνιακού υγρού

Περιβάλλεται από αμνιακό υγρό, όπως όλα τα τοιχώματα της μήτρας. Η πυκνότητα του αμνιακού νερού βοηθά επίσης στη μείωση των πιέσεων που προέρχονται από το εξωτερικό. Επειδή το αίμα ρέει μέσα του, ο ομφάλιος λώρος έχει τον δικό του παλμό (όπως όταν αισθανόμαστε τον παλμό του αίματος μέσω της ψηλάφησης του καρπού μας), ο οποίος αντιστοιχεί στον ρυθμό της καρδιάς του μωρού, ψηλαφώντας τα δύο μικρότερα αγγεία, τις ομφαλικές αρτηρίες. Προσδένεται στο κέντρο του πλακούντα και στην άλλη πλευρά στην κοιλιά του εμβρύου. Το έμβρυο, λοιπόν, τον βρίσκει συνεχώς μπροστά του και σίγουρα τυχαίνει να τον αγγίζει με τα χέρια του και αισθάνεται ότι τρίβεται στο σώμα του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έμβρυο “παίζει” με τον ίδιο του τον ομφάλιο λώρο. Δεδομένου ότι το έμβρυο κινείται στη μήτρα, μερικές φορές ο λώρος του γυρίζει και στρίβει, αλλά εξίσου, ξετυλίγεται και εκτείνεται σαν ελατήριο, χάρη στο ομαλό του τοίχωμα, την απαλότητα του υδάτινου περιβάλλοντος στο οποίο βυθίζεται και τον τόνο από τα εσωτερικά του αγγεία.

Πιθανοί κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισής τους

Είναι πολύ σπάνιο ο λώρος να γυρίζει ή να συμπιέζεται με τρόπο που να δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα, λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών που περιγράφονται παραπάνω. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει ειδικά όταν ο τοκετός είναι σε εξέλιξη. Εάν συμβεί αυτό, το παιδί επιβραδύνει τον καρδιακό του ρυθμό και μειώνει την κινητικότητά του, που πολλές φορές το αντιλαμβάνεται η μητέρα λίγο πριν να γεννήσει. Για το λόγο αυτό, πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός παρακολουθείται και ακούγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μερικές φορές η γυναίκα καλείται να αλλάξει θέση για να ενθαρρύνει μικρές αλλαγές στη θέση ή στην πίεση πάνω του, που θα μπορούσε να είναι διορθωτική. Η πιο συχνή κατάσταση είναι αυτή στην οποία το μωρό γεννιέται, με μία ή περισσότερες περιτυλίξεις γύρω από το σώμα του, και ο μαιευτήρας ή η μαία το γυρίζουν για να επιμηκυνθεί ο λώρος και να μπορεί να τοποθετηθεί το μωρό στο σώμα της μητέρας του. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις, από την άλλη πλευρά, η γέννηση πραγματοποιείται με καισαρική τομή και αποκόπτεται σύντομα.

Βλαστικά κύτταρα, ένας πολύτιμος πόρος

Όταν το μωρό γεννιέται, ο λώρος εξακολουθεί να συνδέεται για λίγα λεπτά ενεργά στον πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία, τα οποία ενώνουν τη μητέρα στο παιδί, διατηρούν τη διέλευση του αίματος και στις δύο κατευθύνσεις, με ιδιαίτερο πλεονέκτημα για τον νεογέννητο. Στην πραγματικότητα, μόλις το μωρό γεννηθεί, ο ομφάλιος λώρος είναι θερμός και παλλόμενος. Μέσω αυτού το νεογέννητο λαμβάνει τις πολύτιμες ουσίες που το βοηθούν να προσαρμοστεί στο εξωμήτριο περιβάλλον και τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα, που ονομάζονται “πολυδύναμα”, τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό βασικό πόρο υγείας που η φύση προικίζει το νεογνό τα πρώτα λεπτά μετά τη γέννησή του. Η ποσότητα αίματος που φτάνει στο νεογέννητο τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, πριν αποκοπεί ο λώρος, φαίνεται επίσης να είναι μια καλή επένδυση στην πρόληψη της βρεφικής αναιμίας.

Κοπή του ομφάλιου λώρου

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στην απολίνωση του ομφαλίου λώρου μετά τον τοκετό συνδέεται με οφέλη για το νεογέννητο. Γενικά, μέρος της ροής του αίματος συνεχίζει να συμβαίνει τα πρώτα 3-5 λεπτά. Μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να μην αποκόπτεται αμέσως ακόμη και στα πρόωρα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, μέχρι και την έξοδο του πλακούντα. Το μήκος του ομφάλιου λώρου αντιστοιχεί στο μήκος που απαιτείται για να φτάσει το νεογέννητο στο στήθος της μητέρας του. Έτσι μπορεί στη συνέχεια να παραμείνει συνδεδεμένος ενώ το μωρό ηρεμεί στο σώμα της μητέρας και αρχίζει να θηλάζει έως και 5 λεπτά σε οριζόντια θέση, εφόσον το επιτρέπει η υγεία και των δύο.

Φροντίδα του ομφαλικού κολοβώματος

Μέχρι και πριν από περίπου δέκα χρόνια οι οδηγίες που δίνονταν γενικά ήταν το ομφαλικό κολόβωμα να απολυμαίνεται πάντα με γάζες, καθαρό οινόπνευμα ή και αυτοκόλλητες ταινίες με γάζα για σταθεροποίηση στην κοιλιά. Σήμερα η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι το να αφήσει κανείς να στεγνώσει χωρίς να εφαρμόσει απολύτως τίποτα, αποπίπτει πιο εύκολα και γρήγορα. Προτιμάται λοιπόν απλώς να παραμένει ελεύθερο και αεριζόμενο το κλιπ με το κολόβωμα και όχι να σφίγγεται η πάνα πάνω του. Ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές δίνουν ελαφρώς διαφορετικές οδηγίες, έτσι δεν υπάρχει πάντα ομοφωνία μεταξύ του ενός και του άλλου επαγγελματία. Ωστόσο, σε κάθε αλλαγή της πάνας, παρατηρείται εάν υπάρχουν εκκρίσεις, που απομακρύνονται απαλά με αποστειρωμένη γάζα και καθαρό οινόπνευμα. Είναι σημαντικό οι χειρισμοί να γίνονται πάντα με καθαρά χέρια. Εάν το κολόβωμα είναι μεγάλο σε πάχος και μήκος, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στεγνώσει, εάν είναι μικρό νωρίτερα. Ο χρόνος απόπτωσης μπορεί να κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες. Σε παρατήρηση δύσοσμων ή αιματηρών εκκρίσεων είναι απαραίτητη η ενημέρωση του οικογενειακού παιδιάτρου. Μετά την απόπτωση η βάση του ομφαλού μπορεί να έχει ακόμη κιτρινωπές εκκρίσεις ή λίγο αίμα που σχηματίζει ξηρό θρόμβο και θα πρέπει να παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης. Γενικά, στην Ελλάδα, λέγεται το πρώτο ολόσωμο μπάνιο να γίνεται μετά την απόπτωσή του. Αυτή δεν είναι μια άκαμπτη οδηγία. Μπορεί να πλένεται το νεογνό, αρκεί να στεγνώνεται καλά το κολόβωμα με καθαρή γάζα.

Δωρεά ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Όσον αφορά τη δωρεά αίματος ομφάλιου λώρου, η ατομική «αυτόλογη» δωρεά διαφέρει από τη δημόσια, που χρησιμοποιείται κυρίως για έρευνα. Αυτό που διατηρείται είναι τα βλαστικά κύτταρα στα οποία το εμβρυϊκό αίμα είναι πλούσιο. Προς το παρόν, η «δημόσια» συλλογή χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας. Η αυτόλογη δωρεά μπορεί να επιλεγεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένες γενετικά καθορισμένες οικογενείς αιματολογικές παθολογίες. Η ποιότητα και η ασφάλεια των τραπεζών συλλογής είναι θεμελιώδης, για να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί τελικά αυτός ο ανθρώπινος ιστός. Η διάρκεια της δωρεάς δεν είναι παντοτινή, αλλά για δέκα χρόνια ή να παραταθεί εάν διατηρηθεί ο ιστός σε καλή κατάσταση. Η μέθοδος συλλογής πρέπει επίσης να ακολουθεί μια προσεκτική διαδικασία: πρέπει να συλλεχθεί αρκετό αίμα ώστε να γεμίσει μια σακούλα περίπου 150 ml, διαφορετικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπότε ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κοπεί αμέσως. Το αίμα μέσα του συμπιέζεται και συλλέγεται με αποστειρωμένο τρόπο και φυλάσσεται σε ειδικά δοχεία που εγγυώνται τη χαμηλή θερμοκρασία του και διασφαλίζουν ότι δεν αλλοιώνεται κατά τη μεταφορά.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Συμβουλές για την πρόληψη αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά

Για να αποτρέψουμε τις αναπνευστικές νόσους των παιδιών μπορούν να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να αποφεύγεται το παθητικό κάπνισμα, γεγονός που κάνει τους αεραγωγούς πολύ πιο ευαίσθητους. Για να γίνει αυτό, δεν είναι αρκετό για τους γονείς να καπνίζουν στο μπαλκόνι: στην αναπνοή του καπνιστή υπάρχουν σωματίδια που παράγονται από την καύση του τσιγάρου για τουλάχιστον τρία λεπτά αφού τελειώσει το κάπνισμα. Επιπλέον, αυτά τα σωματίδια αποτίθενται στα μαλλιά, στα ρούχα, στις κουρτίνες και στα έπιπλα. Οι γονείς και όσοι φροντίζουν ένα παιδί, αν είναι καπνιστές, πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των τσιγάρων και να αλλάζουν συχνά ρουχισμό.

Εναλλακτικά, όταν είναι δυνατό, να περιορίζεται στο ελάχιστο η επαφή με άλλα παιδιά σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως στους παιδικούς σταθμούς ή στις αίθουσες παιχνιδιών την περίοδο των ιώσεων και να προτιμώνται τα παιχνίδια στην ύπαιθρο. Η επιλογή του πάρκου για παιχνίδι επιτρέπει την έκθεση στον ήλιο, που αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία βοηθά στο ανοσοποιητικό σύστημα.Ο ήλιος φιλτράρεται καλύτερα στη θάλασσα ή στα βουνά, όπου δεν υπάρχει αιθαλομίχλη, οπότε είναι δυνατόν κάποιοι που διαμένουν μακριά από τις πόλεις να ωφελούνται περισσότερο κι όχι να προτιμούνται μόνο οι έξοδοι στις αργίες. Μερικές φορές η κούραση στο τέλος της εβδομάδας καταλήγει στο να ακυρώνει το όφελος της εξόδου το σαββατοκύριακο. Τα αντιηλιακά είναι πολύ χρήσιμα, αλλά χωρίς υπερβολές: ο απλός κανόνας είναι ότι το παιδί να μην καεί, ενώ η βραχύχρονη έκθεση προφέρει φυσική προστασία.

Κρατώντας τη μύτη του παιδιού καθαρή με ρινικές πλύσεις περιορίζεται ο κίνδυνος αναπνευστικών λοιμώξεων, επειδή η μύτη είναι το πρώτο φίλτρο, καθώς όλα τα σωματίδια του αέρα περνούν από εκεί. Υπάρχει ένας φυσιολογικός μηχανισμός για να διατηρηθεί η μύτη καθαρή, το φτάρνισμα, το οποίο λειτουργεί καλά ακόμη και στα μικρά παιδιά. Ωστόσο, μπορεί μια ασήμαντη ιογενής λοίμωξη να καταστήσει τον μηχανισμό αυτό λιγότερο αποτελεσματικό. Σε αυτή την περίπτωση, η βλέννη παγιδεύεται και χρειάζεται εξωτερική βοήθεια για να βγει. Συνήθως, στο μικρό παιδί, αρκεί να χορηγηθούν μερικές σταγόνες φυσιολογικού ορού στα ρουθούνια για να αραιωθεί η βλέννη και να ευνοηθεί το φτάρνισμα, το οποίο την εξαλείφει.Σε μερικά παιδιά, για ανατομικούς λόγους ή επειδή είχαν πολλά κρυολογήματα ή επειδή είναι αλλεργικά, συμβαίνει ότι η βλέννη αντί να ρέει εκτός της μύτης, να παραμένει στάσιμη και μάλιστα να ανεβαίνει προς το αυτί ή προς τα παραρρινικά ιγμόρεια ή να καταλήγει στους βρόγχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σκόπιμο να πλένεται η μύτη, τοποθετώντας το μικρό παιδί στο πλάι του, έτσι ώστε το ένα ρουθούνι να είναι ψηλότερα από το άλλο, ή εάν είναι μεγαλύτερο, να σταθεί με το κεφάλι προς τα εμπρός και να το στρέψει προς τα πλάγια. Για παράδειγμα, με μια σύριγγα χωρίς βελόνα, εισάγεται ζεστό φυσιολογικό διάλυμα στο άνω ρουθούνι. Η ποσότητά του θα εξαρτηθεί από την ηλικία του παιδιού, 1-2 ml στα νεότερα, έως 10-20 ml στα μεγαλύτερα. Μετά από τις ρινικές πλύσεις η βλέννη δεν πρέπει να αναρροφάται, επειδή, εάν δεν βγήκε από το άλλο ρουθούνι, κατεπόθη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι πλέον στη μύτη.

Θωμάς Παπαλεξανδρής
Παιδίατρος

Screenshot 3

Μετάβαση στο περιεχόμενο